Saturday, November 20, 2010

THE HANGED MAN

Posle duže potrage dokopao sam se Siegelovog manje značajnog TV filma THE HANGED MAN. U ovom radu glumio je Robert Culp koga sam fetišizovao zbog autorskog projekta HICKEY & BOGGS a u svojoj autobiografiji i sam Siegel naglašava da je Culp bio talentovan scenarista.

THE HANGED MAN je adaptacija romana RIDE THE PINK HORSE Dorothy B. Hughes koji je već ekranizovao Robert Montgomery. Montgomeryjeva verzija je bila vestern a Siegelova je noir sa Culpom kao junakom koji dolazi u Nju Orleans tokom Mardi Grasa kako bi razjasnio smrt svog prijatelja ali stvari nisu tako jednostavne kao što je mislio.

Don Siegel vuče THE HANGED MAN pomalo u pravcu egzistencijalističkog krimića, i praktično podjednak akcenat stavlja na zaplet sa fatalnom ženom, njenim ljubavnikom pokvarenim sindikalnim vođom kao i na junaka koji upoznaje njuorleanske Cigane koju mu uz pomoć Tarot karata predviđaju sudbinu.

Podela koju predvode Robert Culp i Vera Miles je sasvim na nivou, zaplet je zamršen na pravi način a Nju Orleans u vreme svečanosti je sjajna lokacija za intrigu i noir tako da uzevši sve u obzir, THE HANGED MAN je iznadprosečan televizijski film, i sasvim pristojna stavka u Siegelovom opusu u celini.

No comments:

Post a Comment