Friday, August 22, 2008

TRANSSIBERIAN

Pogledao sam TRANSSIBERIAN Brad Andersona, courtesy of Ginger.

Moram priznati da sam za Brad Andersona oduvek više gajio poštovanje nego što su mi se njegovi filmovi dopadali. Mislim da je dragoceno da postoji neko ko pravi tako spore, trome, pretenciozne trilere koji pokušavaju da zađu u horor, pa makar na kraju bili dosadni i šuplji. Iako, u krajnjoj liniji time ne daje nikakav doprinos filmografiji žanra, tom doslednom pretenzijom uspeva da spreči njegovu totalnu devalvaciju i doprinosi korpusu art filmova koje žanr izbacuje- Ako imamo u vidu da je Anderson vrlo dolsedan u tome, a da autori tog tipa ako uspeju mahom beže što dalje od tog pristupa u svojim sledećim filmovima, skidam mu kapu barem na tome što je survivor.

S druge strane, kod Andersona mi je zanimljivo to što snima u Evropi za Filmax, ekipu koju čine Yuzna i njemu slični, i što njihovu produkciju uspeva da izvede do nivoa gde se tretira sa punim respektom. Isto rtako, ako uzmemo u obzir arhaičnost mazrtica kojima se služi i suštinski DTV okolnosti u kojima radi, smatram da je velika subevrzija kako uspeva da tu toliku masu ljudi drži u ubeđenju da to što radi nije DTV.

TRANSSIBERIAN nažalost ne dobacuje do nivoa Wallerovog klasika MUTE WITNESS iako pokušava da smesti sličnu hitchcockovsku priču u postsovjetski setting. Međutim, dok nam Waller priča jednu priču, i to vrlo precizno i fokusirano, Anderson meandrira između nekoliko priča, junaci se prečesto ponašaju potpuno neuverljivo ne bi li pomerili priču u pravcu koji Andersonu odgovara i to bi bilo OK u nekom dinamičnom filmu od ispod 90 minuta. Međutim, Anderson pokušava da meša artificjelnost hitchcockovskog zapleta sa pseudoozbiljnom studijom karaktera a to baš ne ide jedno s drugim.

AN nivou azpleta, sve je odmah jasno, i tu anderson dostaje dosledan sebi. Sve ono što nam on plasira kao iznenađenje, mi smo videli sto puta. Međutim, ovog puta mi se činilo da će neke svežije klišee iskoristiti a to se naročito odnosi na situaciju sa potpuno neuverljivim kašnjenjem Woodyjevog lika. Moram priznati da sam očekivao da će taj apsurdni detalj ozbiljnije zaigrati u plotu.

Nažalost, TRANSSIBERIAN u svojoj derivativnosti ni ne pokušava da nadmaši uzore. To je štta, pošto je Anderson ponovo napravio ambiciozan film pun grešaka koji na neki način zaslužuje poštovanje.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment