Friday, August 15, 2008

SON OF RAMBOW

Pogledao sam SON OF RAMBOW Gartha Jenningsa, courtesy of Ginger.

Ne mogu da kažem da sam oboren sa nogu kao što bi sudeći po kritikama i opštoj histeriji ovaj film trebalo da obara sa nogu. No, vaistinu jeste zanimljiv i sporadično zabavan. Iako sam koncept filma o odrastanju u osamdesetim sa sve fandomom za Ramba i britanski pop ume da natera vodu na usta, Jenningsova realizacija prečesto pokušava da se osloni na bizarnost i neke neuverljive idiosinkrazije likova čime gubi tu osnovnu emociju koju pokušava da postigne i devalvira neke vrlo solidne domete pre svega u domenu artikulisanja dečjeg sveta mašte koje je sporadično maestralno.

Od Gila Kenana u MONSTER HOUSE nisam sreo mlađeg reditelja koji ume dobro da artikuliše unutrašnji svet deteta. A Garth Jenings tek u pojedinim detaljima to uspeva.

Među6tim, krajnji rezultat njegovog novog eksperimenta je svakako zaokruženiji film od HITCHIKERa, i vrlo solidan ponovljni debi posle koga treba voditi računa o njegovim sledećim projektima. Ipak, nadam se da ga ogromne pohvale koje dobija neće pokvariti.

Inače, zanimljiv detalj je da klinci u filmu pokušavaju da učestvuju u BBCjevom kvizu SCREEN TEST u kome su između ostalih klinci slali svoje amaterske filmove. Među pobednicima ovog kviza a koji su posle napravili karijeru su saradnici Brad Birda Will i Jan Pinkawa (koji je na odjavnoj špici RATATOUILLE potpisan kao ko-reditelj), Štaviše, u filmu se vidi detalj iz kviza kada je Pinkawa primio nagradu.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment