Sunday, August 24, 2008

THE BABYSITTERS

Gledao sam THE BABYSITTERS Davida Rossa, courtesy of Ginger.

Ovaj film me je prijatno iznenadio pošto sam bio poprilično digao ruke od američkog nezavisnog filma. Međutim, Ross je snimio jedan vrlo fokusiran i jasan film, sa razvijenom pričom, solidnim kadriranjem i odličnim glumcima, bez nasilne oneobičneotsi koju nosi nezavisni film.

Da Rossov pristup nije toliko klinički, možda bi se BABYSITTERS mogao smestiti na liniju naslova poput AMERICAN BEAUTY. Međutim, za razliku od Mendesa on nema artističke pretenzije, što je i dobro.

Sama priča o devojkama koje shvataju da bi svoju bejbisitersku ponudu mogle da prošire seksualnim uslugama, lako se transformiše u zanimljivu psihološku studiju, ne seksualne već ekonomske prirode, uspevajući da prodre do psiholoških osnova kapitalizma.

Ross uspeva da kroz ceo film izbegne sentimentalnost, i ne ponaša se moralizatorski, međutim kroz intelektualni koncept vrlo dobro poentira svoj moralni stav, pošto kroz analizu kapitalističkog koncepta neumitno dolazi do vrlo dragocenih psiholoških zaključaka, ne samo o zamajcu koji pokreće ceo posao već i do psiholoških transformacija koje posao izaziva kod junaka, kako profesionalaca tako i mušterija.

Gluma je odlična pošto uspeva da zatoči psihološku autentičnost a da ostan u domenu vrlo efikasnog underplaya.

THE BABYSITTERS je odličan mali film i zaslužuje preporuku.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment