Sunday, August 17, 2008

STUNT ROCK

Pogledao sam vrlo zanimljiv exploitation pastiš STUNT ROCK u sklopu istraživanja australijskog exploitaiona. Režirao ga je Brian Trenchard Smith i sastavljen je od spektakularnih nastupa hard rock grupe Sorcery, stuntova poznatog australisjkog stuntmana Grant Pagea i vrlo loose priče o prijateljstvu između kaskadera i benda i nekakvog snimanja serije povodom koga o dolazi u Holivud.

Očigledno je Trenchard-Smith snimao film oko celebrityja koje je imao na licu mesta i Page i Sorcery igraju sami sebe. Isto tako, samu sebe igra i Keetje Tippel lično Monique van de Ven.

Stoga je logično kako film nema previše razvijenu priču i jedini zaplet koji postoji je ideja da kaskader i Sorcery zajedno rade na nastupu, dok celu priču uokviruje reporterka koja piše tekst o Pageu. Rešenje sa reporterkom je vrlo slično Lesterovom filmu STUNTS koji e izašao godinu dana ranije i moguće je da je uticao na Trenchard-Smitha.

Međutim, taj ceo koncept mešanja stvarnih ljudi i relativno fiktivne priče nije bez đavla. Sasvim je jasno zašto je Trenchard-Smith to radio. Očigledno je to bio put da snimi izuzetno jeftin exploitation film, a moguće je da su mu Page i Sorcery čak i pomogli u finansiranju.

Međutim, Tarantino je u filmu DEATH PROOF napravio direktnu repliku Trenchard-Smithovog filma, sa Zoe koja igra samu sebe, dolazi na snimanje i ima pustolovinu. Štaviše, vožnja na haubi je jedna od stvari koju žena radi u STUNT ROCKu.

Sad je već kasna noć i mrzi me da tražim po netu da li je još neko primetio ovu sličnost, ali siguran sam da jeste jer je jako očigledno, a uostalom Tarantino hypuje Trenchard-Smitha.

Koliko god veza sa Tarantinom činila ovaj film atraktivnim, ne bih mogao da ga preporučim ljudima koji nisu izričiti fanovi filmova io filmmakingu i curio naslova.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment