Saturday, August 9, 2008

REIGN OF FIRE

Reprizirao sam REIGN OF FIRE Rob Bowmana. Još 2002. godine, kada je izašao, postao sam jedan od malobrojnih fanova ovog filma.

Sad sam ga osvežio i mogu reći da mi se sa svakim gledanjem sve više sviđa.

Može se reći da je premisa o zmajevima koje probude bušenja londonskog metroa naivna, i da je smak sveta koji potom usledi usiljen. Međutim, to je ionako datost koja se prihvata na samom početku filma. A onda nastupa jedna jednostavna i vrlo skladno napisana priča, bez suvišnih detalja, sa elementima koji vrlo precizno ispunjavaju svoju funkciju, i već na tom čisto mehaničkom nivou u tretmanu ove jednostavne priče, REIGN OF FIRE zaslužuje sve pohvale. Očigledno je da na scenariju za ovaj film nije bilo previše intervencija koje bi ga usiljeno naterivale na ovaj ili onaj vid crowdpleasinga i samim tim održao je integritet svoje priče i karaktera.

Isto tako, Bowman je dopustio baleu i McConaugheyu da deluju vrlo oronulo, kao ljudi koji se zaista već decenijama bore u uslovima apokalipse, i omogućio im je da budu cool i hunky na jedan opor način, čime su likovi dobili poseban integritet.

Fotografija pokojnog Adrian Biddlea je u najboljoj tradiciji žanrovskih klasika snimanih na Ostrvu poput ALINSa koji je takođe on radio, sa dosta sjajnih detalja, osvetljenjem koje svemu daje posebnu fizičku uverljivost, gotovo opipljivost na ekranu, i sa odličnim i vrlo suprilnim elementima stilizacije u osvetljenju.

Konačno akcija je po maniru ne samo odlična već je u najmodernijoj tradiciji reditelja koji uprkos tome što rade film sa efektima ne drže frejm u kome je sve pravilno komponovano i vidi se u celosti, već se kamera kreće, moibnstrumi ulaze iznenada u kadar, tokom borbe učesnici često ipsadnu iz vidokruga što svemu daje posebnu spontanost.

Imajući u vidu da su zmajevi bića u čije postojanje ne verujemo, povremeni glitchevi sa efektima zaista nisu ozbiljan problem.

Iako već sam Bale u postapokaliptičnom kontekstu asocira na novog TERMINATORa, REIGN OF FIRE u svojim najboljim scenama evocira atmosferu TERMINATORa pošto se često upitaš, "Hm, kako će ga ubiti, pa on je neuništiv." To je ta emocija na granici između akcionog i horor filma koja je krasila najbolje 80s naslove i Bowman je to odlično rekreirao.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment