Wednesday, March 12, 2008

ZHMURKI

Pogledao sam ZHMURKI Alekseja Balabanova, courtesy of Ginger.

Ovaj film bi se mogao tumačiti kao remix serijala BRAT sa uzimanjem izvesne doze, krajnje artificijelne socijalne odgovornosti za ležište priče. Naime, jedna neo noirična, violentna priča iz života kriminalaca je uokvirena red herringom u obliku poente u primarnoj akumulaciji kapitala u postsovjetksoj Rusiji.

Međutim, sasvim je jasno da je fokus filma na mafijaškim pustolovinama, drug dealovima koji pođu po zlu, nasilju, mučenju i sl. tako da ta socijalna priča gotovo da podseća na pseudosocijalne motive i angažmane koji su lužili kao opravdanje za snimanje krimića u vreme Hayesovog koda.

ZHMURKI je po svim svojim makroelementima strukture jedan vrlo derivativan film kome osobenost daje Balabanovljev reditljski postupak, svedenost do granice javašluka, smrtno ozbiljan tretman raznih bizarnosti, akcentovanje atipičnih situacija na kojima običan krimić ne insistira i sl. Time Balabanov uspeva da stvori odličnu atmosferu unutar koje ti je lakše da progutaš jedan u suštini krajnje običan, moglo bi se reći čak i minoran film. Ipak, svojim idiosinkratičnim pristupom, Balabanov uspeva da učini da se jedan takav, nevažan film, ipak izdvoji kao zanimljivo gledalačko iskustvo.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment