Tuesday, March 18, 2008

SACRIFICE

Pogledao sam SACRIFICE Mark L. Lestera.

To je film o serijskom ubici sa Michaelom Madsenom i Bookeem Woodbineom sa kojim je Mark L. Lester bio na ivici da se vrati u neku vrstu mejnstrima, nažalost ne theatrical nivoa, ali svakako televizijskog. Uostalom na špici filma vidimo potpis Lions Gatea, jedne ipak ozbiljne kompanije.

Sam film se kanim da gledam već godinama, još od kada sam pročitao negativnu kritiku u Fangoriji u vreme izlaska što je bilo jako, jako davno. I sada sam ga slučajno locirao i pogledao i mogu reći da je film sasvim solidan. Ni u kom slučaju se ne radi o DTV naslovu koji bi mogao biti theatrical, svakako ne u sadašnje vreme, niti je to TV projekat koji pomera granice televizijskog izraza. Međutim, reč je o sasvim legitimnom old school B-filmu koji uživa u svojim old school rutinama i ne pokušava da bude fancy kao ostatak DTV ponude. U trenutku kada je ovaj film izašao, Lester je bio past his prime, ali još uvek nije bio duboko mariniran u DTV paklu, te je samim tim imao i motiv da se potrudi i to se u ovom filmu vidi.

Madsen, iako već prilično gojazan u ovom filmu, igra vrlo ubedljivo već uvežbanu rutinu B-antiheroja. Lesterova režija je znalačka i mišićava. On solidno realizuje scene kakve smo već viđali desetinama puta i pritiska svu pravu dugmad.

Čak bi se moglo reći da u izvesnim momentima, ima i nekih linija trajnijih autorskih opsesija, kao što je recimo motiv abortusa kao povoda za zločin koji Lester vuče još iz MISBEGOTTENa, nastalog po scenariju Larry Cohen, a koji je Cohen pak napisao kao reciklažu DADDY GONE A-HUNTING.

U svakom slučaju, SACRIFICE je legitiman time killer, sa prijatnim old school pristupom i odličnim leading manom.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment