Friday, September 1, 2023

THE WILD PAIR

THE WILD PAIR je film kog se sećam iz VHS ere s tim što ne mogu da lociram da li sam ga tada zaista gledao ili sam samo upamtio plakat koji je stajao u video klubu.

No sad sam ga definitivno pogledao i vrlo je zanimljiv detalj da je reč o buddy cop flicku koji je debitantska režija Beau Bridgesa koji i igra glavnu ulogu sa Bubba Smithom, i zanimljivo je da Bubba ima čak možda i malo jači protagonizam..

Bubba je bio veoma značajan koledž šampion američkog fudbala, kasnije osvajač Super Bowla sa Coltsima i značajan igrač na svojoj poziciji, koji se kasnije pridružio kontingetnu bivših NFL zvezda na filmu. Svakako da Bubba nije kalibar Jima Browna, pa ni Freda Williamsona ali jeste možda i poznatiji od njih kod nas po ulozi Hightowera u serijalu POLICE ACADEMY. Otud on je bio tu negde na granici da ima kompetenciju da bude lead u buddy cop filmu.

Posle veoma brutalnog napada na narko dilere kod jedne fiskulturne sale u getu, policajac kreće da to istražuje a potom mu se pridružuje i FBI agent kog igra Beau Bridges, te njih dvojica otkrivaju zamršenu rasističku zaveru u kojoj bivši vojni kadrovi finansiraju svoj građanski rat kroz tajnu saradnju s narko baronima.

Priča je zanimljivija kad je ovako složi nego kad se gleda, ali Beau Bridges snima korektan B-film, čist exploitation koji želi da se nakači na uspeh sličnih buddy cop naslova koji su u to vreme bili u ekspanziji posle 48 HRS itd. 

Njegova egzenkucija žanrovskih obaveznih figura je korektna, a on kao glumac u njima donosi određenu dozu humora. Bubba Smith je objektivno veoma veliki i u startu je nezgrapan kao akcioni heroj ali opet njegove dimenzije nesporno mu daju "kredibilitet".

THE WILD PAIR nije mnogo doprineo žanru, ali kome se gleda ovako nešto, neće previše pogrešiti.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment