Friday, September 15, 2023

JANVARIS

Viesturs Kairiss snimio je letonski film JANVARIS o otcepljenju ove baltičke republike i mladoj generaciji koja treba da bude poslednja sovjetska sa tog prostora a već je odavno vesternizovana, okrenuta panku i borbi za izlazak iz SSSR.

Priča se dešava tokom afere "Riga OMON" i poslednjih trzaja sovjetskih vlasti da sačuvaju Letoniju u svom sastavu vojnom silom. Ipak, treba naglasiti da vojno-političke tenzije stoje u drugom planu ovog filma i da je osnovna priča zapravo ona o mladom kino amateru koji želi da postane akademski reditelj i kada upiše fakultet ulazi u gradsku punk/new wave ekipu, secesionizam ali i teškoće sa izbegavanjem vojne obaveze i fluidnim ljubvanim životom.

U jugoslovenskoj kinematografiji je snimljeno dosta filmova koji su na parče, a poneki i u celini - kao AUTSAJDER Andreja Košaka, tretirali ovakve teme na sličan način. Možda je ovaj film novost za druge filmske kulture, za nas svakako nije.

Međutim, u vizuelnom pogledu, ovo se ipak izdvaja kao vrlo artikulisan film, u kom se tehnički dometi našeg vremena koriste da evociraju epohu.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment