Monday, September 25, 2023

NO ONE WILL SAVE YOU

Brian Duffield nastavlja da gradi izuzetno uzbudljivu rediteljsku karijeru. Dok je u prvoj režiji SPONTANEOUS bio na liniji svojih scenarističkih radova, sa jakom melodramom, coming-of-age pričom, obiljem humora, u NO ONE WILL SAVE YOU je snimio nešto što je atipičan rediteljski film za jednog scenaristu a možda baš zbog toga veoma karakterističan.

Naime, scenaristi su kad režiraju meni lično možda i najslabija karika od svih autora koji sednu u rediteljsku stolicu a dolaze primarno iz drugih oblasti. Međutim, ima jedna stvar koja karakteriše režije scenarista, a to je povremeno veoma razrađen aspekt neverbalne radnje i čisto vizuelnih rešenja. Šta je razlog za to mogu da nagađam, ali recimo da je potreba da konačno iskažu ono što su oni izmislili kao vizuelna rešenja a reditelji su obično zanemarivali prilikom ekranizacija, da su u stanju da priđu "čistom filmu", i da dokažu da nisu samo mašina za doterivanje dijaloga dok reditelji definišu ono što je fizionomija filma.

Brian Duffield je snimio sada film bez dijaloga i iako je izašao za Hulu, ovo je Foxov film, dakle ovo nije zezanje. A film je zapravo jedna napeta priča o devojci koja se bori sa vanzemaljcima koji joj posećuju kuću tokom svoje opšte invazije. Duffield se bavi arhetipskim suspense situacijama u susretu sa humanoidnim vrlo retro i vrlo cool dizajniranim vanzemaljcima koji imaju verovatno zle namere, mada nisu u startu neki direktni proždirači svega i uprkos telekinetičkim moćima nisu nepobedivi.

U rediteljskom pogledu, Duffield je siguran. Oseća se svežina i to da ništa ne radi rutinski ali se maksimalni trud uložen u svaku scenu i kompoziciju isplatio i što je najbitnije nije preopteretio film osećajem da je u njemu sve važno jer onda na kraju ništa nije važno.

Ovaj film je jedno veoma posebno iskustvo jer ima fizionomiju srednjebudžetnog mejdžor žanrovskog filma a senzibilitet festivalskog žanrovskog nastupa. Vrednost ovog filma nije samo u tome što je jedinstven već pre svega zato što je dobar. A ovo mu nimalo ne smeta.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment