Sunday, September 30, 2018

HOLD THE DARK

HOLD THE DARK je film u kom je Jeremy Saulnier želeo da snimi svoj magnum opus. Posle nekada mudro, nekada manje ili više vešto, posrtavljenih i realizovanih “malih” filmova, ovog puta Saulnier dobija priliku da snimi “veliki” film, i pokazuje da mu nimalo nije dorastao.

Stepen pretencioznosti ovog filma najbolje se očitqva u glumi gde ne postoji apsolutno ni jedna jedina replika koju glumci nisu odigrali u CAPS LOCKu. Sve je važno, sve je maksimalno naglašeno, izgovoreno tiho da bi svi načuljili uši, i likovi i gledaoci. A takve su i sve scene. Saulnier na nekom tehničko-zanatskom nivou vlada egzekucijom na planu mikro-celine, premda to sve istini za volju nije ništa naročito ali u redu je.

Međutim, u ovom filmu nismo videli apsolutno ništa po čemu bi se Saulnier u pogledu mašte ili veštine izdigao iznad bilo kog solidnijeg profesionalca. Naročito, ako imamo u vidu da je ovaj film rađen u apsolutnoj autorskoj slobodi. Saulnier je up and comes i u tom pogledu kritika je dosta blagonaklono dočekala ovaj proboj u više lige. Nažalost, mislim daje to više jedno “puštanje” na ispitu nego što je zaslužena “matura”.

U pogledu onoga o čemu film govori i šta se u njemu dešava tek može da se nabroji čitav niz primedaba jer tu pretenzija i “suvišna autorska sloboda” tek dolaze do izražaja. Tu ima toliko mnogo budalaština, usiljenih bizarnosti i iskonstruisanih “iznenađenja”, sa vrhuncem u potpuno nezadovoljavajućem klimaksu jer bi valjda zadovoljavajući bio suviše mejnstrim, da tu negde HOLD THE DARK konačno pada, čak i kad onih kojima pretencioznost postupka nije smetala.

Trajanje od 125 minuta je preterano, naročito jer je film zapravo epizodičan i kako se emituje na Netflixu, ne bi me čudilo da bi ga narod mogao gledati u formi serije. Teško ga je preživeti u jednom cugu, to svakako. Saulnier je definitivno mogao biti kritičniji prema vlastitom materijalu i skratiti ga ali moguće je da bi uobičajene dužine ubile tu pretenziju i “autentičnost” filma.

Saulnier je u međuvremenu otpušten sa HBO serije TRUE DETECTIVE zbog kreativnih razmimoilaženja i režirao je manje epizoda nego što je trebalo. Rekao bih da je to dobro za seriju jer u HOLD THE DARK ima nešto tog TD manirizma i nije preterano efektan. 

Saulnier simply can’t hold his dark.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment