Saturday, September 29, 2018

A SIMPLE FAVOR

A SIMPLE FAVOR Paula Feiga je ekranizacija romana Darcey Bell koja pokušava da se pozicionira negde na pola puta između GONE GIRL i WILD THINGS i na kraju od oba filma preuzima sve one najslabije elemente. Naime, WILD THINGS je film koji volim i rado mu se vraćam ali pošteno govoreći, to je film svog vremena, to je jedna barokna nadogradnja celokupnog neo noir mitosa započetog početkom devedesetih, kada je John Dahl još uvek snimao filmove a Wachowski još uvek bili braća. Vratiti se nazad u taj polu parodični, polu-hipersetetizovani vajb samog kraja devedesetih, danas deluje smešno ako nije urađeno maestralno, a nije.

Paul Feig jeste pokušao da ne snima ovaj film kao komediju, ali u ključnim momentima on prosto poentira kao reditelj komedije i od toga ne može da pobegne. Priča ne samo da ne može da se održi u čitavom nizu suprotstavljenih tonova u kojima je Feig izlaže, već sama realizacija pati od niza manjkavosti. Anna Kendrick u glavnoj ulozi naprosto nije stabilno vođena. U nekoliko navrata zapada u svoje slepstik manirizme bez ikakvog razloga, i izlazi iz lika nesigurne žene koja je rada da se našali na svoj račun u full blown karikaturu. Blake Lively s druge strane nikako ne uspeva da profunkcioniše kao fatalna žena koja pokušava da uradi prevaru sa osiguranjem jer i njen lik neprestano potkopava odrđena doza parodija.

Naravno, Feig se ovde svesno koristi parodijom ali ne uspeva da napravi celinu u kojoj se kroz parodiju možemo vezati za likove. Kada je tome doda skandalozno slaba podela muških junaka, A SIMPLE FAVOR postaje film koji prosto može da se gleda samo zbog očajničkog i grčevitog nabacivanja preokreta i nekog melodramskog i tilerskog ekscesa i praktično ni zbog čega drugog.

Propuštena je prilika da Anna Kendrick da zrelu i artikulisanu ulogu iako smo se puno puta uverili da onda to može a Blake Lively propušta još jednu meč loptu da se lansira u superstardom. A SIMPLE FAVOR nije tentpole film i nije percipiran kao neuspeh, ali čini mi se da fundamentalno nikome nije doneo ništa novo u karijeri.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment