Sunday, September 30, 2018

MOLLY

Colinda Bongers i Thijs Meuwese napravili su postapokaliptični akcijaš MOLLY kao jedan od onih filmova u kojima gledalac naprosto ne veruje da snimljen za više nego skromnih 310 000 dolara. Ova cifra deluje kao laž ne samo zato što je ono što vidimo na ekranu raskošnije od toga, već pre svega zbog veštine i kreativnosti ljudi iza kamere za koju je prosto neverovatno da do sada nije upregnuta na poslovima nekih ambicioznijih i bogatijih producenata.

MOLLY ne nivou priče ne nudi ništa naročito novo. Prikazuje naslovnu junakinju koja luta kroz postapokaliptičnu pustoš, susreće razne bande među kojima je i jedna koja otima ljude i vodi ih da služe u cage fightovima na koje se pali i kladi rulja na obližnjim naftnim platformama.

Način na koji je ova priča realizovana međutim uspeva da je digne na mnogo viši nivo. MOLLY donosi briljantan i snalaljivo sproveden produkcioni dizajn, atmosfera je vrlo efektna, a akcione scene su kroz glumu, koreografiju i mizanscen, uz puno umešnosti da se stvar reši "u kameri" i mininalni doprinos CGI takve da Bongers i Meuwese bez problema mogu da se kandiduju za režiju filma o X-23 ako bi se radio u R-ključu LOGANa.

Da li je sledeća adresa za ove reditelje Holivud zaista ne znam ali bih se iznandio ako u jednom trenutku ne bude. Isto tako, ako imamo u vidu šta su pokazali sa ovako limitiranim sredstvima, voleo bih da još neko vreme koriste slobodu koju omogućuje rad u Evropi.

Posle dužeg vremena, Holandija nudi nekoliko novih reditelja na koje treba obratiti pažnju. Posle decenija u kojima je najpre služila kao lokacija, sada ponovo počinje da izbacuje zanimljive i snalažljive talente na polju žanrovskog filma.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment