Sunday, September 30, 2018

KENNY BEGINS

KENNY BEGINS Matsa Lindberga i Carla Aestranda je prequel švedske serije koja prikazuje zgode nesposobnog i priglupog space cadeta. Međutim, ovaj film bih pre tretirao kao produžetak comic book nego space opera tradicije. Naime, način na koji se komično dekonstruiše američka space opera kultura, više podseća na evropski, recimo francuski strip nego na bilo šta drugo. S druge strane, ukrštanje junaka koji je neuspeli svemirski kadet sa junakom na zemlji koji je stekao supermoć od kosmičkog artefakta još i više pojačava taj utisak strip tradicije.

U određenom smislu ovaj film iz 2009. može da se postavi u kontekst GUARDIANS OF THE GALAXYja koji će se doduše pojaviti nekoliko godina kasnije kao film ali su u vreme izlaska ovog ostvarenja već postojali kao strip. Dakle, to je mešavina dešavanja na Zemlji, sa događajima iz svemira, space opere i nerd vs bully situacija, dolaska svemirske pretnje na zemlju i sl.

Mats Lindberg i Carl Aestrand maestralno vode čitav vrlo komlikovani mehanizam priče, pre svega u stilskom pogledu. Film je poglavito komedija i nije imao budžet od više stotina miliona dolara, ali isto tako donosi nekoliko izvanrednim akcionih prizora, i što je još važnije ti akcioni prizori uspevaju da valjano spoje visokooktansku dinamičnost situacije sa humorom.

Isto tako, kad god se suoče sa oveštalim žanrovskim klišeom ili poštapalicom, duhovito ga dekonstruišu ako ne uvek u potpunosti a ono na nivou detalja.

KENNY BEGINS je simpatična skandinavska žanrovska diverzija koja se nije nametnula u zainteresovanoj javnosti onoliko koliko je zaslužila.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment