Thursday, April 12, 2012

PROJECT X

Pogledao sam PROJECT X Nime Nourizadeha i zaista je reč o filmu koji donosi nešto novo u žanr omladinske komedije. Ako imamo u vidu koliko su Todd Philips i Warner Bros mistifikovali high concept na kome se ovaj film bazira, bilo je jasno da ne postoji forma koja će moći da dostigne taj nivo hypea. U krajnjoj liniji, u formalnom smislu novitet je da je PROJECT X zapravo found footage film i to je osnov celog high concepta koji se krio. Međutim, još od vremena kada je sam Todd bio u fullu nije bilo ovako izopačenog, neodgovornog i neuračunljivog teen filma. Na nivou zapleta, PROJECT X je kao IVKOVA SLAVA na kreku - priča o običnom klincu koji želi da napravi upečatljivu žurku, međutim, žurka se pretvara u "događanje naroda". Na nivou zapleta, to je manje više to. Međutim, scenaristi Matt Drage, Michael Bacall (sa Wrightom radio SCOTT PILGRIM) i reditelj Nima rade na tome da podignu tonus na mnogo viši nivo, i u odnosu na PROJECT X serije poput SKINS deluju kao DOWNTOWN ABBEY.

U tom pogledu, high concept PROJECT Xa nije ni toliko u found footage aspektu već u tome što je film snimljen kao neka vrsta narkotičkog iskustva, sa produženim deonicama u kojima se sve fokusira na atmosferu mnogo pre nego na priču. PROJECT X dosta podseća na ekonomičnu verziju ENTER THE VOID Gaspara Noea.

PROJECT X je jedinstven film a Nima Nourizadeh se pokazao kao reditelj koji stvarno ima dara i razmišlja izvan standardnih žanrovskih postavki. Ne samo da je bio sposoban da prevaziđe prokletstvo komedija koje producira Joel Silver i koje su retko bile uspešne već potvrđuje da je Todd izuzetno relevantan kao lovac na talente koji je Warneru omogućio da postane sila u svetu komedije što odavno nije bio.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment