Sunday, October 30, 2016

JACK REACHER: NEVER GO BACK

Nastavak JACK REACHERa pod naslovom NEVER GO BACK je nastavak koji je izboren zahvaljujući bioskopskim rezultatima van Amerike. Cruiser je pošto-poto želeo da ima još jednu franšizu i REACHER je izboren kao nastavak iako je to lik koji ponajmanje odgovara Cruiseu. Izgleda da će takvu sudbinu imati i EDGE OF TOMORROW koji je takođe svoj break even jurio van Amerike, ali za razliku od REACHERa to je lik koji odgovara Cruiseu, i to je bio izvanredan film.

Naime, ni prva ekranizacija romana Lee Childa koji je snimio Chris McQuarrie nije bila naročito dobra, jednim delom zbog rediteljevog poptunog odustva osećaja za ritam i za vizuelni izraz ali i zbog toga što je lik mnogo pre pristajao Melu Gibsonu nego Cruiseru. Posle inicijalnog miscasta koji pritom nisam zapazio samo ja već mnogi širom sveta, ta zabluda se nastavlja.

Nažalost, od Cruiserovih lakeja, odabran je Ed Zwick koji je svoj verovatno najbolji film radio upravo sa njim. Ipak, NEVER GO BACK nije ni blizu THE LAST SAMURAIja, filma koji ja inače prilično volim. Ovo je film sveden na nivo dvočasovne epizode osrednje netwrok serije. Čak ni preiskusni DP Oliver Wood ne može da pomogne da se nekako pobedi taj televizijski štimung filma, u kome nema ni dobre akcije, ni pametnih situacija, rečju, nema ništa.

Oni kojima su holivudski filmovi a priori glupi treba da pogledaju NEVER GO BACK i da vide šta je to "glup film".

Vreme svakako ne radi za Cruisera, i možemo reći da on sa nekoliko poslednjih filmova ne samo da pokazuje znake usporavanja na blagajnama već suštinski izlazi iz fokusa kao zvezda. Samim tim sebi ne treba da dopušta ovakva trošenja simpatija publike i poslovnog autoriteta na gluposti.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment