Monday, October 10, 2016

NEWMAN'S LAW

Pogledao sam NEWMAN'S LAW Richarda T. Heffrona, policijski akcijaš koji je nastao za televiziju a onda nadrastao očekivanja i završio u bioskopima. Prelazak na veliki ekran nije nezaslužen, film je solidan, ali nažalost, izašao je u godinama kada slobodno možemo reći da je američki policijski film bio na vrhuncu i kada su u centru opažnje bili Siegel, Lumet i Friedkin a masa reditelja je ubacivala sjajne naslove iz drugog plana.

NEWMAN'S LAW je film koji ne dobacuje do svojih velikih savremenika ali definitivno jeste snimljen u njihovoj epohi. Heffronov film i Wilsonov scenario kanališu pomalo Hyamsov BUSTING, a Heffronova sugestivna inscenacija, naročito u akcionim scenama evocira upadljivu gipkost kadriranja iz tog filma. Nažalost, George Peppard nema dovoljnu harizmu kao nekorumpirani policajac iz naslova, a ekipa koja ga okružuje, od crnog partnera Rogera Robinsona do Abe Vigode u ulozi starog mafioza takođe nije prvoligaška.

Pa ipak, Wilsonov scenario je nemaštovit, i nažalost ne uspeva da isprati sirovost radnje i ambijenata koje beleži Heffron sa svojim dosta eskapističkim postavkama. Ipak, NEWMAN'S LAW svakako treba da pogledaju ljubitelji žanra.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment