Saturday, October 8, 2016

FUTUREWORLD

U sklopu pripreme za HBO seriju WESTWORLD reprizirao sam FUTUREWORLD, nastavak WESTWORLDa koji je režirao Richard T. Heffron. Za razliku od Crichtonovog filma koji je bio MGMov B-film i namerno se ograničavao u pogledu setova i broja protagonista, Heffronov film je Arkoffljeva produkcija što znači da su za dva i po miliona dolara pokušali da naprave spektakl i u tome su umnogome uspeli. FUTUREWORLD govori o novom zabavnom partku firme Delos koja želi da se spase posle tragedije iz prvog filma i nudi novu generaciju androida. Kako bi ohrabrili ljude da dođu, organizuju besplatnu turu za uticajne ličnosti iz celog sveta, među kojima je i par novinara koje igraju Peter Fonda i Blythe Danner.

Novinari su skeptični prema korporaciji Delos i ubacuju se na turu ne bi li im skepsa bila razvejana. Međutim, kada stignu na lice mesta ispostavlja se da Delos ima "endgame" sa androidima. Da li je to Endgame koji će i Nolan koristiti u seriji tek treba da vidimo, ali ono što su napravili Heffron i ekipa, i ono što je potom u TV seriji BEYOND WESTWORLD rađeno, realizovano je kao vrlo loopy, vrlo cool mešavina James Bonda i SFa.

Sa dva i po miliona dolara budžeta i rediteljskim instinktom starog televizijskog i B-filmskog lisca, Heffron produkuje vizuelno zanimljiv, scenografski raskošan i uzbudljiv film. Kada se u centru toga nađe dobra hemija između Fonde i Dannerove na tragu screwball komedija o novinarima koji se zbližavaju na zadatku, onda se dobija ekstravagantan i zanimljiv SF pulp koji umnogome prevazilazi Crichtonov original.

Yul Brynner nije dočekao premijeru filma ali se pojavljuje u nekoliko efektnih scena a redovni saradnik Jima Garnera, Stuart Margolin pruža odličnu podršku Fondi i Dannerovoj.

FUTUREWORLD mi je na novo gledanje ostavio znatno bolji utisak nego kada sam bio dete, i u tom smislu, efekat je suprotan u odnosu na WESTWORLD. Ovo je potcenjen film koji će, nadam se, zahvaljujući HBO seriji biti iznova otkriven.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment