Wednesday, March 6, 2013

CHINA VENTURE

Pogledao sam minorni rad Dona Siegela CHINA VENTURE, B-film studija Columbia koji je vremenom čak istisnut iz iz literature, pa recimo nije zastupljen u novim izdanjima Maltinovog vodiča iako je reč o filmu velikog reditelja. Međutim, upravo to "istiskivanje" filmova iz Maltinovog vodiča predstavlja znak da su potonuli u duboku opskurnost i da niko ne računa da će privući pažnju ili postati dostupni u bilo kojoj formi. No, CHINA VENTURE sam pogledao na nekom solidnom TV ripu gde se našao u sklopu nekog ciklusa "istinitih priča o WW2".

I zbilja, CHINA VENTURE je baziran na istinitim događajima iz Drugog svetskog rata kada je grupa američkih vojnika poslata da od kineskih pobunjenika otkupi zarobljenog japanskog admirala sa čela imperijalne tajne službe. Na tom putu, pored Japanaca probleme predstavljaju i kineski hajduci koje više zanima novac nego borba protiv okupatora.

Način na koji se odvijaju događaji naravno sugeriše da je reč o žestokoj fikcionalizaciji. Ovo je ipak film iz 1953., mnogo pre Coste Gavrasa i ZERO DARK THIRTYja.

Ovo nije značajan Siegelov film, i nije jedan od onih filmova u kojima on donosi svoje bravure. Ipak, i u minornom filmu oseća se sigurnost u vođenju priče, lakoća u izlaganju karaktera i događaja, i fino snalaženje u evidentno teškim produkcionim uslovima.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment