Wednesday, March 27, 2013

SIGHTSEERS

Pogledao sam SIGHTSEERS Bena Wheatleya. Ovo je jedan od onih obeshrabrujućih slučajeva kada se pojavi reditelj koji iz filma u film dobija sve veće priznanje a da meni kako vreme odmiče postaje sve manje jasno u čemu je njegov talenat. Ben Wheatley je u tom pogledu prilična enigma. Njegovi filmovi deluju kao plod hiperprodukcije i najbolje što se za njih može reći jeste da izgledaju kao nešto što bi Đorđe Milosavljević želeo da snimi a ne ume. Međutim, Wheatley je sa engleskim TOČKOVIMA i MEHANIZMOM uspeo da napravi internacionalnu karijeru, do tačke da mu se novi, srednje žalosni SIGHTSEERS, koji mu je daleko najpodnošljiviji rad, proglašava za "minorno ostvarenje velikog reditelja".

SIGHTSEERS je banalan film u Wheatleyevom stilu o dvoje otpadnika koji kreću na izlet i usput ubijaju ljude iz najrazličitijih razloga, sa najrazličitijim motivima, od kojih je prevashodan onaj da su oni inače serijske ubice.

I film se otprilike svodi na to, a u toj svedenoj i pojednostavlhjenoj postavci je tek psoradično efektan a gotovo ni u jednoj situaciji nije naročito svež ili intrigantan.

Edgar Wright je potpisan kao izvršni producent ovog filma, slično kao na ATTACK THE BLOCK, i oba ova dela su ispod nivoa koji bi se očekivao od njegovog potpisa, pa makar i producentskog. Uostalom, Spielberg je postao mogul tako što ječesto producirao filmove bolje od vlastitih. Wright je nesporno vrhunski talenat ali su mu štićenici nekoliko klasa ispod.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment