Monday, May 21, 2012

POBEDA POD SUNCEM

Reprizirao sam POBEDU POD SUNCEM Gorana Gajića, igrano-dokumentarni film o Laibachu iz 1988. godine. Kada se sve uzme u obzir, POBEDA POD SUNCEM je verovatno jedna od internacionalno najeksploatisanijih produkcija Avala Filma. Gajić je imao sreće da bude savremenik jednog fenomena koji je potekao iz Jugoslavije i uskoro je prevaziša svrstavši ga automatski u grupu tada aktuelnih reditelja koji su krenuli iz sveta muzičkog videa. Bez ikakve sumnje, u toj produkciji je jako važno i biti dobar reditelj i imati sreće da radiš za dobar bend a u Gajićevom slučaju su se oba faktora poklopila. Međutim, pored Gajićeve nesporne veštine, ovaj film nosi i gotovo opipljiv ideološki zanos i utisak autora da rade nešto značajno i provokativno, i koliko god danas Laibach bili već afirmisan mainstream bend, ta fascinacija koja ih je okruživala ostaje očuvana upravo kroz Gajićev rediteljski pristup.

POBEDA POD SUNCEM ostala je i osnov za vizuelni identitet Laibacha i neke kasnije dokumentarce o njima kao što je PREROKBE OGNJA recimo.

U određenom smislu, POBEDA POD SUNCEM je najblistaviji trenutak u karijeri za niz naših filmadžija, pa i Gajića samog. Kad je o DPjevima reč, primera radi, ovaj film je pravi "who's who" naše scene.

Paradoksalno, POBEDA POD SUNCEM je vrhunski rad jedne generacije nastao u miljeu koji su uporno i žestoko želeli da prevaziđu.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment