Wednesday, May 30, 2012

MEN IN BLACK 3

Još prošle sedmice pogledao sam MEN IN BLACK 3 Barry Sonnenfelda. Trebalo mi je vremena da se malo prisetim cele serije i da ga smestim na pravo mesto. Naime, prvi film je bio dosta svež i na neki način bitan u svoje vreme a nadovezao se nastavak koji je izazvao kolektivnu amneziju i danas je potpuno zaboravljen, odnosno upamćen je eventualno kao najradikalniji primer cash-in nastavka. MIB 3 nije cash-in nastavak. Reč je o filmu u koji je evidentno uloženo dosta energije i koji pokušava da ima svoj integritet.

Ono što je osnovni problem MIB 3 je zapravo sam Will Smith. Nekoliko njegovih recentnih filmova u principu daleko prevazilaze ono što je zaostavština tog serijala i naprosto posle HANCOCKa i ALIja teško je prilagoditi se materijalu koji ga je potvrdio kao superstara.

No, ako ostavimo intrigantnije Smithove filmove po strani, MIB 3 je film koji u glumačkom smislu ima šta da pokaže, pre svega kroz briljantnu rolu Josha Brolina u ulozi mladog Tommy Lee Jonesa. Barry Sonnenfeld je bio DP Braće Coen u njihovoj ranoj fazi i ovde on radi sa njihovim glumcima - odnosno ponavlja podelu Tommy Lee Jones - Josh Brolin iz NO COUNTRY FOR OLD MEN plus dovodi i Michael Schulberga iz remek-dela A SERIOUS MAN.

Čini se da je Sonnenfeld imao slobodu da se sa scenaristom Etan Cohenom i pisecem iz senke David Koeppom malo ozbiljnije poigra sa konceptima, sa tim koliko će koji glumac biti zastupljen i to doprinosi svežini MIB 3.

Otud je MIB 3 jedan prilično duhovit i simpatičan film, povratak u formu za Sonnefelda, povratak kvaliteta u serijal, ali mi se isto tako čini da MEN IN BLACK sam po sebi nema preveliku budućnost kao franšiza pošto su se njegovi osnovni činioci - Smith i Jones u međuvremenu dosta promenili.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment