Monday, May 16, 2011

THE LINCOLN LAWYER

Pogledao sam THE LINCOLN LAWYER Brad Furmana, adaptaciju romana Michael Connellyja. Reč je o filmu za koji se ne može reći da je vrhunsko ostvarenje unutar medijuma i ne nudi puno prodora na nivou umetničkog izraza ili zanatskih rešenja. međutim, u okvirima aktuelnih okolnosti, THE LINCOLN LAWYER je jedno izuzetno prijatnmo iznenađenje koje sa izvesnom dozom arhaičnog pristupa uspeva da osveži savremenu scenu.

Mnogi kritičari su otpisali THE LINCOLN LAWYER kao celovečernju epizodu THE ROCKFORD FILES. Međutim, ne vidim ništa loše u tome, naročito ako imamo u vidu da je serija TERRIERS na najbolji mogući način prošle godine pokazala kako se THE ROCKFORD FILES itekako može uzeti kao kvalitetan uzor za aktuelne radove.

THE LINCOLN LAWYER nije tako hip kao TERRIERS ali vrlo simpatično plasira sve ključne obavezne figure kako courtroom trilera tako i detektivskog filma i sve to plasira na jedan krajnje nepretenciozan način.

Furman je okupio vrhunsku glumačku ekipu - Matthew McConaughey se posle serije anje zanimljivih romcoma vraća tipu uloga sa kojima je doživeo uspon u vreme A TIME TO KILL i svemu tome dodaje rockfordovski swagger. Marisa Tomei je tu kao njegova bivša žena i to je sa njom sve na nivou, kao i uvek dok se u ostalim ulogama pojavljuju efektni glumci u rasponu od Ryan Philippea do Bryan Cranstona i Michael Parea.

Furmanova egzekucija je glossy, dosta podseća na televiziju i reklo bi se da je u potrazi za svojim pečatom isporučio film bez izrazitog identiteta. Međutim, konvencionalna ali zabavna priča, glumci i sve olakšice koje donosi žanr kao kalup čine da THE LINCOLN LAWYER prevaziđe ova ograničenja i bude jedan vrlo prijatan i zdrav film.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment