Wednesday, May 4, 2011

GORJAČIE NOVOSTI

Pogledao sam GORJAČIE NOVOSTI Andersa Bankea, rimejk Johnnie Toovog filma DAI SI GIN. Vrlo je zanimljivv ovaj spoj švedskog reditelja školovanog u Rusiji i hongkonškog izvornog materijala koji čeka i na holivudski rimejk.

Nažalost, Banke ni posle FROSTBITTENa ni posle NOVOSTI neće imati onaj proboj kakav je očekivao jer osim zanatskog umeća koje je na dosta solidnom nivou, ali opet ne i takvo da bi mogao da ode u Holivud, nije pokazao da vlada filmom na pravi način na nivou celine. Iako se NOVOSTI mogu posmatrati kao pristojan akcioni triler sa satiričnom dimenzijom, upadljivo je koliko Banke nije uspeo da ostvari akcenat na priči o reality emisiji koja nastaje tokom otmice. Otud je jasno da Banke zapravo nije u dovoljnoj meri iskoristio ono što je zapravo ključni detalj po kome se njegov film razlikuje od ostalih.

Kada reditelj na takav način propusti da kapitalizuje ono po čemu je njegov film rebalo da se nametne, premda ruku na srce, meni ni Toov original nije bio naročito uspešan u tom domenu, onda NOVOSTI moraju da se bore sa tipičnim akcionim trilerima u odnosu na koje ipak imaju previše karakternih deonica i raznih idiosinkrazija da bi bile podjednako efikasan film.

Kad je o inscenaciji reč, Banke vlada akcionim scenama vrlo dobro, premda kako rekoh to je manje-više domen već salvladanih zahvata. Kad je o ritmu reč, prijatno iznenađuje relativno dobrim spajanjem statičnih i dinamičnijih scena, i solidno prikazuje protok vremena koji deluje prilično ubedljivo.

NOVOSTI su film koji je solidno realizovan ali ima veliki problem na nivou iskorišćavanja svih potencijala premise i pozicioniranja na sceni. Sve ono što su NOVOSTI dobro realizovale, neko naprosto inače radi mnogo bolje.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment