Friday, May 6, 2011

FAST FIVE

Pogledao sam FAST FIVE Justina Lina i za početak odmah treba reći da je ovo do sada najbolji film u seriji. Do sada nije bilo ni ovako spektakularnih ni ovako uverljivih stuntova i rekao bih da je FAST FIVE svakako najambiciozniji u čisto logističkom smislu. Paul Walker i Vin Diesel se ovde ponovo sreću ne samo sa junacima svih ranijih delova već imaju priliku da sparinguju sa Rockom koji dobija poziciju "trećeg" iako je on verovatno najupečatljiviji screen presence od sve trojice, a ja to pritom kažem kao neko ko smatra da je Paul Walker ostvario prilično solidnu karijeru B-akcionog heroja i to vrlo tiho, bez puno buke i da je na neki način postao čak i garant izvesnog kvaliteta u tom domenu, da napravi iskorake poput RUNNING SCARED ili da unapredi solidne naslove poput TAKERSa.

Međutim, Rock je tu jedini pravi star pa je šteta što ga Lin u većoj meri ne tretira kao takvog. Štaviše, reklo bi se da je Lin najveća slabost ovog filma jer kako second unit preuzme stvari film dobije na kvalitetu dok upravo Linovi delovi, ono gde su likovi i neke dramske situacije deluje ne toliko slabo koliko pre svega slabije od potencijala. Mislim da je FAST FIVE redak primer akcionog filma sa masom vrlo potentnih glumaca, u svom fahu, koji su ostali neiskorišćeni iako realno ima dosta dramskih situacija i prilika da se razmašu. FAST FIVE je ponovo, slično prvom delu fokusiran i na nekakve odnose u samoj ekipi, ali njih ne uspeva da razradio dovoljno efekntno čak i za nivo akcionog filma.

Jurnjave, lomovi, stuntovi, sve je to na dosta solidnom nivou i za razliku od ranijih nastavaka sa CGI opterećenjem, FAST FIVE je u svemu tome jako uverljiv i deluje kao da su sada kaskaderi i vozači ipak imali više posla od animatora. Uprkos tome, i svim unapređenjima FAST AND FURIOUS još uvek nije postao prvoklasan akcioni serijal.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment