Sunday, March 27, 2011

THE REVOLUTIONARY

Pogledao sam THE REVOLUTIONARY Paula Williamsa, jednog od američkih angažovanih reditelja koji je snimio kultni THE NOVEMBER MEN, sjajni mockumentary o atentatu na američkog predsednika.

THE REVOLUTIONARY je film iz 1970. godine u kome glavne uloge igraju Jon Voight i Seymour Cassel a tema je postepena radikalizacija mladog levićčara u jednom dosta izmeštenom miljeu koji mnogo više podseća na nekakvu antiutopijsku Istočnu Evropu nego na Ameriku.

Otud ovom društveno angažovanom filmu pored formalne discipline koje je u ovom periodu generalno manjkalo u američkom politički angažovanom filmu, nedostaje i konkretan društveni kontekst, nije jasno koje društvo kritikuje i da li govori o pobuni generalno?

Otud je THE REVOLUTIONARY jedan razbarušeni promašaj koji je jako teško pratiti premda, mora se napomenuti, u vreme izlaska kritika mu je bila izrazito naklonjena što dakle znači da su gledaoci u to vreme uspeli i da razumeju o čemu zapravo govori taj film. Nama je to sada rekao bih nedostupno.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment