Monday, March 28, 2011

SEASON OF THE WITCH

Pogledao sam SEASON OF THE WITCH Dominica Sene, srednjevekovni pustolovni horor koji odaje utisak kao da je snimljen za potrebe srednjevekovne publike pošto je film u svakom smislu sačinjen kao nekakva fusnota, kao neka nerazvijena priča, nejasnog žanrovskog profila, nejasnih namera, i eventualno bi mogao biti zanimljiv tadašnjoj publici kao neka eskapistička zabava. Danas film koji se dešava u Srednjem veku ipak mora da pruži nešto više publici od onoga što nudi SEASON OF THE WITCH koji ponajviše podseća na neke manje ambiciozne i kvalitetne Hammer produkcije smeštene u epohu.

Nije problem ovog filma u tome što je reč o eskapizmu, problem je u tome što je mlak, nerazvijen, sa nejasnom idejom ne samo o čemu je i šta želi da postigne već i u kakvom svetu se dešava. Naime, Srednji Vek iz ovog filma je period u kome je religija, barem što se krilatih demona tiče apsolutno u pravu, ali reklo bi se da njen kredibilitet već posustaje u domenu Krstaških Pohoda koji su ovde tretirani kao događaj bez prave verske potpore za razliku od ubijanja veštica koje je po svemu sudeći iz ovog filma savršeno opravdano.

Kao demonstranti na beogradskim ulicama koji viču policiji "Idite na Kosovo", tako i ovde poenta je u tome da se Krstaši zamajavaju po Trećem Svetu umesto da istrebe unutrašnjeg neprijatelja koji je ne samo perfidan i opasan, već i sasvim u skladu sa dominantnim ideološkim narativom. Da ovaj film nije glupost, sasvim bi se lako mogao proglasiti za osudu američkog intervencioizma a u korist izolacionizma, odnosno da Amerika treba da bude militantna kod kuće a ne napolju.

Ako se tome doda da glavni junak koji shvati da nema religijskog smisla u masovnom ubijanju Arapa, biva promenjen posle tog uvida, razvija liberalnu svest, sumnja da možda i veštice nisu olako osuđivane, a onda se ispostavlja da ne samo da nisu olako osuđivane već da su one još i gori vid natprirodnog zla, i da su zapravo one i krive što je Krstaški pohod izgubio svoju pravu, čistu, dimenziju. Ipak, isto tako glavni junak strada zbog svoje zablude ali zato u amanet ostavlja dvoje junaka koji se neće prevariti tako lako.

Nic Cage je kao i inače u poslednje vreme na granici samoparodije a Ron Perlman i ostatak glumačke ekipe se lepo razumeju sa njim tako da je film krajnje nepretenciozan, ako imamo u vidu koliko je scenaristički rudimentaran i tup čak nije ni upadljivo dosadan.

Plus, Sena ovde nije u najboljoj formi, nije ovo WHITEOUT u kome je izdominirao iza kamere, ali svakako a je film krajnje gledljiv na nivou atmosfere, i tog nekako konzistentno lošeg rada sa efektima koji su ujednačeno slabi sve vreme.

Srećom, reklo bi se da su krajnje ograničeni dometi ovog filma prepoznati tako a nije dobio tipično "epsko" trajanje kao neki drugi filmovi smešteni u Srednjem veku već je uobličen u 90 minuta. Taj relativno razuman odnos prema materijalu i čini da SEASON OF THE WITCH časno iznese svoje nedostatke bez opterećivanja publike, i bude manje slab nego što realno jeste.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment