Friday, March 11, 2011

THE GUN RUNNERS

Uspeo sam da ulovim i teško uhvatljivi THE GUN RUNNERS Dona Siegela iz 1958. godine. Reč je o rećoj adaptaciji Hemingwayeve priče koja je najslavije adaptirana u TO HAVE AND HAVE NOT. Međutim, ako imamo u vidu da THE GUN RUNNERS zahvaljujući svom statusu B-filma nije uspeo da se izbori za značajnije mesto u istoriji filma, ovo stoji kao možda i ponajbolja filmska adaptacija tog konkretnog dela.

Pre svega, Siegel prelazi sa reči na dela, impresivno je efikasan a u pojedinim scenama uspeva da bude izvanredno duhovit i da prevaziđe situacije koje bi mogle biti izvor praznog hoda, između ostalog zahvaljujući scenaristi Danielu Mainwaringu sa kojim je ostvario značajnu saradnju u ovoj ranijoj fazi karijere. Mainwaring je bio doveden da popravi scenario Paul Monasha koji je prethodno nudila kompanija Seven Arts, međutim Mainwaringova vizija je prevladala pa je on i prvopotpisani scenarista.

Ratni heroj i glumac Audie Murphy je solidan u glavnoj ulozi i Siegel izvlači maksimum iz njega. Ako imamo u vidu da Murphy nije zvezda Bogartovog kalibra sasvim se lepo izneo sa ekipom u kojoj su Patricia Owens, Jack Elam i Eddie Albert. uspeo je da ga oni ne zasene iako su pojedinačno jače pojave.

Ako imamo u vidu da je snimanje na vodi na pgubno, naročito kad se radi sa malim budžetom, Siegel je uradio iznaredan posao, učinio je da enterijer brodića zaista zaigra a akcija vezana za more je vrlo solidna i ubedljiva u okvirima tadašnjih tehničkih mogućnosti.

THE GUN RUNNERS je film koji krene jako dobro i ne zaustavlja se do samog kraja, vrlo je efikasan i precizan tako da ako imamo u vidu da je sniman u B-uslovima gotovo da uopšte nije arhaičan. Sasvim sigurno ovaj film spada u red onih Siegelovih naslova koji još uvek nisu dobili zasluženu pažnju.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment