Thursday, March 24, 2011

THE FRONT

Pogledao sam dosta značajan film o Blacklistovanim filmadžijama THE FRONT Martina Ritta iz 1976. godine. Sam Ritt je bilo blacklistovan kao i Zero Mostel glavni glumac u ovom filmu i još neki učesnici. Film je profilisan kao tragikomedija, kao neka vrsta pogleda na Black List bez sentimentalnosti, sa tretmnom ove teme kao svojevrse farse.

Nažalost, Ritt nije napravio dovoljan odmak od tme tako da čak ni zaplet sa Woody Allenom kao kasirom koji postaje front za blacklistovane pisce nije komičan, a ostatak filma je takođe nedovoljno smešan za komediju i previše površan za dramu. Kada se tome dodaju sentimentalne epizode sa samoubistvom blacklistovanog komičara koje su tu bile kako bi odale tragedije komediji, THE FRONT čak počinje da izgleda kao jedan dosta neprijatan slučaj u kome čini se same žrtve progona ne uspevaju da ga tretiraju sa pravim pijetetom kako god oni želeli da ga artikulišu.

THE FRONT nikada ne prestaje da bude pošten, ali definitivno nema zdrav odnos prema temi tako da je ovo jedan od retkih Rittovih filmova koji su suštinski ispuštebni u rediteljskom smislu. Sama tema je međutim omogućila da THE FRONT bude na neki način čak i cenjen holivudski film poznih sedamdesetih. Ali, taj dobar status nije opravdao...

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment