Tuesday, September 7, 2010

THE TALL GUY

Konačno sam uspeo da lociram THE TALL GUY Mela Smitha, debitantski scenario Richarda Curtisa, i uz nesebičnu pomoć Meha Krljića i njegovih hacking skillza, uspeo sam da ga otvorim posle višednevne borbe sa fajlom koji je želeo da mi ostane nedostupan.

Kao veliki fan Richarda Curtisa nisam mogao da dozvolim sebi da imam neke daleke utiske o ovom filmu iz davne prošlosti. I zaista ovaj film je zanimljiv kao svojevrsna preteča NOTTING HILLa gde je glavni junak neuspeli američki glumac a romantic interest je londonska medicinska sestra, dočim je kasnije everyman bio Hugh Grant a slavna glumica Julia Roberts. Osnovna razlika između ta dva filma je to što je u početku Curtis režiran kao klasičan komediograf, čime se uostalom bavio na televiziji, tako da u ovom filmu Mel Smith pokušava da koliko god može insistira na komediji, gazeći ne samo verbalni već i fizički humor do granice slepstika. Međutim, snaga Curtisovog rukopisa nije samo u duhovitostima već upravo u karakterima i zato su njegove najspelije filmove režirali reditelji poput Mike Newella i Rogera Michella, autori koji se pre svega bave karakterima i dramom, pa tek onda fizičkim aspektima humora.

U tom smislu Mel Smith nudi stari i u velikoj meri prevaziđeni pogled na Curtisa, i čini se da je on slaba karika u ovom filmu.

Jeff Goldblum je na svom visokom nivou, kao i inače dok je Emma Thompson očekivano izvanredna u svojoj ulozi i pruža rolu koja u priličnoj meri anticipira kasnije izbrušenije karaktere koje je Curtis pisao i kreirao u saradnji sa drugačijim rediteljima.

Izuzmu li se slapstick preterivanja koja je Mel Smith uneo sasvim nepotrebno, THE TALL GUY stoji kao jedna jednostavna ali izuzetno efektna romantična komedija, u kojoj su spojeni elementi koje će Curtis kasnije u Working Title produkciji dovesti do savršenstva. Iako se vrlo lako ovoj WT produkciji mogu oprostiti neke greške u koracima, njih zapravo ni nema previše, i THE TALL GUY zaslužuje veću pažnju od pukog istorijskog značaja koji ima Curtisov debi.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment