Thursday, September 23, 2010

ASSASSINATION OF A HIGH SCHOOL PRESIDENT

Pogledao sam ASSASSINATION OF A HIGH SCHOOL PRESIDENT Bretta Simona. Reč je o spoju noir i high school filma, par godina posle BRICKa Riana Johnsona koji mi je bio nepodnošljiv i pretenciozan. Iako i ASSASSINATION ima svojih pretenzija, i nadovezivanja na Pynchonov slacker noir, ipak je film sproveden u jasnijem ključu stilizacije sa jasnim i blažim odmacima od realizma i osnovni problem filma je zapravo u tome što je detektivski deo raslojen od gimnazijskog, odnosno srednja škola možda jeste poligon za razne intrige, mahinacije, misterije, ali naprosto u ovom filmu detektivsko ponašanje deluje više kao hir glavnog junaka nego kao nešto što sasvim spontano proizilazi iz radnje.

Reece Thompson je zanimljiv u glavnoj ulozi klinca koji postaje detektiv u želji da pišući za školski list simulira istraživačko novinarstvo po uzoru na Woodwarda i Bernsteina. S druge strane Mischa Barton iz serije OC je drva javorovo ali ona sa takvom izveštačenošću paradoksalno odgovara liku koji igra. Bruce Willis ima dosta bizaran lik na nivou scenarija ali Bruno ima dovoljno harizme da se izvuče sa maltene bilo kakvim materijalom i to ovde pokazuje dodajući malo star powera celoj stvari.

Simon pokazuje visoku vizuelnu kulturu i vrlo vešto stilizuje školski milje čineći ASSASSINATION nesumnjivo upmarket filmom.

Zanimljiv koncept, glumci i Simonova egzekucija su glavni aduti filma i omogućuju mu da bude izuzetno prijatan iako zapravo ne uspeva da privede kraju rešenje jednačine započete u BRICKu a to je besprekorno spajanje noira i high school filma. Ipak, za razliku od BRICKa nudi nekoliko dobrih scena i nijednu lošu.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment