Monday, August 30, 2010

THE OTHER GUYS

Pogledao sam THE OTHER GUYS Adam McKaya, na ovom nekom screeneru koji se pojavio. Kopija jeste screener ali deluje kao da se ipak posredovalo između DVDa i ovoga što je leakovalo na net. Ipak, film sasvim lepo može da se pogleda i izrespektuje bez većih tegoba.

Posle COP OUTa, i hladnog tuša koji su ljubitelji buddy cop filma doživeli tom prilikom, pojavila se serija THE GOOD GUYS koja doduše jeste više za ljubitelje i poznavaoce nego za najširu publiku ali donela je dva izvanredno upečatljiva junaka i odličnu glumačku podelu sa duhovitim scenarijima i dosta old school realizacijom. THE OTHER GUYS je skuplji film na istom tragu, policijska akciona komedija koja, kao i uvek što je slučaj kod McKaya pokušava da se ne samo poigra određenim žanrom već i da ga u izvesnoj meri simulira.

Dok je TALLADEGA NIGHTS bio prilično duhovit dok junaci ne sednu u kola, THE OTHER GUYS pokazuje sazrevanje McKaya kao reditelja jer u ovom filmu i policijski rad, pa čak i većina akcionih scena nose u sebi humor i ne remete previše žanrovsku celovitost filma. Tome doprinosi i glumačka podela koju čine jedan akcioni heroj Mark Wahlberg i jedan all-out komičar, Will Ferrell. Wahlberg je imao uloge ovog tipa i to u čak vrlo dobrim buddy cop filmovima poput izvrsnog CORRUPTORa ali Ferrellov specifični humor je takav da je u izvesnom smislu protivan akcionom trileru kao bazičnoj strukturi buddy cop filma jer je baziran na statičnim situacijama, neprijatnostima i sl. To je bio jedan od problema Peter Segalove inače izvrsne režije GET SMARTa - akcija je u tom filmu bila previše dobra u odnosu na tip humora i glume koji je nosio Carrell. Otud je neobično da je isti glumac kasnije igrao u sličnom spoju akcije i komedije DATE NIGHT.

McKay je ipak na kraju uspeo da THE OTHER GUYS ipak funkcioniše kao takva-kakva celina i da ne potone pod pritiskom vlastite estetike skeča i vica kojom se Ferrell i McKay realno najviše bave u svojim filmovima ili webizodama.

S druge strane, pružio je sebi priliku i da se dokaže kao "ozbiljan" reditelj i da u saradnji sa Oliver Woodom, jednim od najboljih DPjeva kad je akcija u pitanju snimi nekoliko sasvim solidnih akcionih sekvenci sa dosta smisla za humor.

Sasvim je prirodno da u ovakvom odnosu snaga THE OTHER GUYS uprkos svemu ipak više vuče na stranu komedije i to je u krajnjoj liniji dobro jer je film prilično smešan sa nizom dementnih scena i izvrsnih glumačkih rešenja.

Isto tako, sama istraga koju sprovode junaci je duhovita, i ne remeti ritam onoga što je McKayov glavni cilj. Stoga, kada na kraju cela priča sa white collar kriminalom postane malo topical i dođe se do društvene kritike, to je sve već zasluženo zaista solidnom zabavom koja je dotle proizvedena.

Sam Jackson i The Rock u ulozi tipičnih filmskih superheroja buddy copova je odlična i pozivala bi na spin-off, ali plašim se da su njih dvojica suviše high profile za tu vrstu akcije. Michael Keaton u glumačkoj postavi je sjajan dodtak i pravo kucanje na vrata zaboravljenog asa.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment