Wednesday, August 4, 2010

KNIGHT AND DAY

Pogledao sam sinoć u Koloseju KNIGHT AND DAY Jamesa Mangolda, sa Cruiserom i Cameron Diaz. Moram da priznam, spadam među one koji misle da Cruisera nikada ne treba otpisati ali ovaj film bi se mogao smatrati njegovim najvećim promašajem u karijeri. Kad kažem promašajem, ne mislim da mu je ovo najgori film, daleko od toga, čak moda neće biti komercijalno najpropaliji, no bez ikakve sumnje ovo će biti u kreativnom smislu najimpotentnije delo koje je snimio od trenutka kada j postao jedna od najvećih zvezda u istoriji Holivuda.

Još od kraja osamdesetih, Cruise je snimao filmove koji su bili event movies prvog reda, uvek sa zanimljivim konceptom ili rediteljem, jasnom ambicijom da se izdvoje po nečemu od ostatka ponude a KNIGHT AND DAY pre svega ne nudi ništa od toga. Štaviše ove godine, ima i rivala Luketicev KILLERS sa Ashtonom i Katherine koji je paradoksalno maltene duplo jeftiniji i bolji, iako nije ništa naročito.

KNIGHT AND DAY ni u jednom svom aspektu osim kastovanja Cameron Diaz koja izgleda zaista zastrašujuće nije partikularno loš, iako se Diazici po problematičnosti približavaju akcione sekvence koje su u najboljim deonicama neupačetljive a u najlošijim toliko opterećene CGIijem da devalvuiraju čak i neke dobro zamišljene ideje.

Cruise je u principu kroz ceo film na nivou, i šteta je što ne igra u nekom boljem materijalu jer iako ne pokazuje ništa novo, ovaj film pokazuje da i ono što je njegov uobičajni schtick još uvek može da prođe ako je smešteno u dobar materijal.

Ipak, manje važan apsekat filma KNJIGHT AND DAY je to što je bezveze, suvišan, nekonkurentan.

Mnogo je zanimljivije to kako se Cruise opredelio da baš njega radi i kako je u izboru između SALTa, LOST FOR WORDS i ovoga izabrao. SALT je takođe sada u bioskopima, i baš me zanima kako će stajati u poređenju sa KNIGHT AND DAY (inače sudeći po trejleru oba filma imaju jedan potpuno identičan stunt). Kakav god bio, što ću znati uskoro, SALT deluje kao potentniji high concept od ovog ponovnog tumačenja MR AND MRS SMITHa.

Kao što me Cruiser čudi, čudi me i studio koji je sa ovakvim nekonkurentnim filmom ušao u letnju arenu koja je donela dosta mlake filmove i samo nekoliko pravih hitova (mahom namenjenih deci) ali i poneke kao što je INCEPTION koji su se značajno izdvojili kvalitetom, pa na kraju i gledanošću.

Besmislenost ovog filma u najavi se ne može prikriti čak ni time što ga je režirao James Mangold koji spada među "ozbiljne reditelje" ali je među njima ipak drugopozivac i teško je verovati da je Cruiseu na bilo koji način impozantno da radi sa njim, naročito kad je do sada već overio Kubricka, Scorsesea, Stonea i Tony Scotta.

No, najtužnije od svega, iako nije reč o nekom sramotnom ostvarenju, narod je masovno izlazio sa ionako prilično prazne projekcije, i to koliko mi se čini bez namere da se vrate unutra. To me je malo zbunilo jer film uprkos svemu nije dosadan, nepodnošljiv i sl. ali verovatno je bio do te mere rutinski publici da su morali da odreaguju i odu da rade nešto zanimljivije.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment