Friday, August 13, 2010

PREDATORS

Sinoć sam se podvrgao PREDATORSu Nimroda Antala. S jedne strane, potreslo me je to kako Fox na jedan surov, potcenjivački način gleda na izuzetan serijal, ali to me ne čudi, pošto za razliku od ALIENa, PREDATOR nikada nije stekao status umetničkog dela već se McTiernanov film smatra tek vrhunskim žanrovskim ostvarenjem, premda naravno on to svojim izrazom daleko nadmašuje, kao uostalom i Hopkins u PREDATOR 2. Međutim, realno, PREDATORS nikada nije bio prestižan kao ALIEN gde su za nastavke angažovani perspektivni, umetnički dokazani reditelji, ponekad i na štetu samog serijala.

U PREDATORSu, franšiza je prepuštena Robertu Rodriguezu koji je potpuno zastranio sa svojim viđenjem niskobudžetnog žanrovskog filma i pretvorio sve to u jednu posebnu vrstu aljkavosti u kojoj reditelj sasvim prosečnih mogućnosti kao što je Nimrod Antal, trećepozivac američkog repertoarskog filma zaista nije mogao da pruži išta.

PREDATORS izgleda kao da je snimljen sa srpskim budžetom u Srbiji. Planeta na kojoj je predatorski rezervat izgleda kao Boleč, nema apsolutno nikakva atrakcije na lokaciji, ne samo u smislu nekih vanzemaljskih biljaka, nego ni na nivou pukog geografskog fenomena što imamo danas čak i u drugorazrednim projektima gde ekipa nema puno prilike da se istakne ali bar izabere zanimljivu livadu za snimanje. Ovde nažalost nema ni toga. Ni livada nije zanimljiva, štaviše, film izgleda kao da je sniman na nekoj otrcanoj periferiji gde niko ne bi snimao jer je upadljivo nezanimljivo.

Rediteljska rešenja povremeno sežu u doment DOCTOR WHOa tipa uvodno padanje sa neba i sl. su malo iz fazona "aj kao igramo se sad mi smo kao ispali iz predatorskog aviona". U boljim delovima, ima kadrova koji podsete na opsamdesete ali nažalost ne na briljantnu koreografiju McTiernanovog PREDATORa već više na neke jeftnije italijanske kopije filmova o plaćenicima u kojima reditelj povremeno nekim crvenim osvetljenjem malo kao oneobiči produkcionu bedu svog filma.

Zauista ne mogu da se stim američkog bioskopskog filma koji mi je pružio manje na na planu production valuea.

Priča je slaba da slabija ne može biti. Na planetu gde se Predatori uče lovu bačena je ekipa generic badassova, najzajebanijih lujudi iz svoje ekipe, tipa ruski Spetznaz, izraelska komandosica, Japanac jakuza i sl. Glumačku podelu predvodi Adrien Brody u ulozi akcionog heroja što je ridikulozno. Brody u svojim najmuževnijim trenucima izgleda kao Đurov Palica iz KURSADŽIJA, a ceo film glumi sa nekim kao usiljeno ogrubelim glasom koji bi izazvao parodije darkknightovskih razmera samo da je neko gledao ovaj film. Rusa koji bi trebalo da bude kao Jesse Ventura iz prvog dela igra Oleg Taktarov. Činjenica je da Jesse nije bio glumac, ali zaboga Oleg je šibadžija iz filmova sa Seagalom, statista sa zadatkom, i u ovoj ulozi čak i nije loš, ali nema on harizmu da igra bilo kakvu ulogu. Alice Braga i Topher Grace su na nivou s tim što su im likovi jezivi no posebno mesto od relativno uglednih glumca zauzima Larry Fishbourne koji igra čoveka koji je već godinama na planeti i opire se Predatorima usled čega je izgubio razum. Problem je što Fishburne više ne izgleda kao neko ko bi sa svojom telesnom težinom mogao da se odupre bilo kome, naročito ne superiornim vanzemaljcima i delovi sa njim su tragikomični.

Najveća ironija je što u PREDATORSu u suštini govorimo o borbi sa tek nekoliko Predatora, bez naročitog identiteta. Dok su kod McTiernana ai Hopkinsa oni bili pretnja jer su nevidljivi, ovde se pojavljuju samo onda kada zatreba zapletu i mahom kada su junaci spremni. Upadljivo su ranjiviji nego pre i gluplji. Iako ima pokušaja mano-a-mano borbe, nema tu pravog žara.

Međutim, ako je ovo ironično, smešno je što Antal prvih petnaestak minuta pokušava da gledaoci podele konfuziju sa karakterima gde su se to našli, o čemu se radi, ko li je pobio te ljude pre njih. To je za ovu vrstu nastavka ili doticanja već poznate mitologije zaista nedopustivo traćenje vremena i strpljenja publike.

Antalov PREDATORS spada među najgore bioskopske filmove koje sam gledao u poslednjih nekoliko godina.

No comments:

Post a Comment