Tuesday, August 10, 2010

DOWNHILL RACER

Pogledao sam DOWNHILL RACER Michaela Ritchieja, adaptaciju romana Oakley Halla. U ovom filmu Ritchie je do maksimuma iskoristio svoje dokumentarističko iskustvo i stvorio je film koji se koristi naracijom baziranom na upadanju u sred scena, bez klasično postavljene drame, sa detaljima koje gledalac sam sklapa u celinu. To je tehnika kojom su se tokom sedamdesetih dosta služili reditelji a Ritchie je u svojim filmovima poput RACERa i CANDIDATEa otišao možda i najdalje u toj tehnici. Pored ove novoholivudske dimenzije naracije, DOWNHILL RACER je jedan od najznačajnijih sportskih filmova u istoriji.

Značajan je iz više razloga, najpre zato što ovo nije rags to riches priča. Ovo je priča o ceni pobede koja je visoka i nije isključuvo bazirana na trudu, talentu i sličnim idealističkim atributima već i na tuđoj nesreći, žrtvovanju mnogih stvari uključujući lično sazrevanje ne bi li pojedinac postao savršen u toj jednoj oblasti kojom se bavi. U tom smislu glavni junak kog igra Robert Redford nije harizmatičan, on je vrlo hladan, polu-obrazovan, distanciran od okoline i diskretan, spreman da se obraduje tuđoj nesreći, doduše ne da je i izazove. Redfordov lik je redak u sportskom filmu i po stepenu ambivalencije ANY GIVEN SUNDAY Olivera Stonea je naslednik DOWNHILL RACERa a i narativne tehnike im se u priličnoj meri poklapaju. Naravno, Ritchie pripada elegantnim šezdesetim/sedamdesetim i govori o sportu kojim se bave situirani belci po Alpima dočim Stone uranja u svet kiča i steroidnomg mačizma svojstvenog NFLu.

Redford je napravio atipičnu ulogu, kao i kod Ritchieja u CANDIDATEu, dakle on je napravio karakter koji nema movie star harizmu, uzdržao se od unošenja ličnog šarma u celu priču i ostvario je jednu od najsolidnijih uloga svoje karijere.

Pored Redforda i Ritchieja, važno je naglasiti izuzetno realizovane skijaške scene, koje pokazuju da je Ritchie uz specifičan rad na karakterima iz dokumnetarizma doneo i tradiciju izvanrednog location shootinga. Dokumentarni footage, televizijski snimci su sjajno integrisani a Redforda ima sasvim dovoljno u tim scenama da se ne stvori distanca usled svesti o tome da skija dubler.

Mnogi se žale da je DOWNHILL RACER studija karaktera koji nije mnogo zanimljiv. ja mislim da je to upravo najveća snaga ovog filma, što pokazuje zapravo blagu duhovnu hendikepiranost vrhunskog sporta. I što je još važnije DOWNHILL RACER je sportski film za koji zapravo nije potrebno poznavanje sporta kojim se bavi da bi se razumeo.

* * * * / * * * *

No comments:

Post a Comment