Tuesday, May 12, 2009

STAR TREK

Pogledao sam STAR TREK J.J. Abramsa. Uprkos tome što nisam ni Trekkie a ni poštovalac Abramsoovog rada, moram priznati da sam odlepio.

Abrams je uspeo da snimi film u kome je praktično postigao nemoguće a to je film koji uspeva da ostane u arhaičnoj konvenciji STAR TREKa a da uspuit zaista funkcioniše i kao punokrvni bioskopski film. Nedostavci filma su istinski malobrojni, ali su zato svi oni nesumnjivo proistekli iz određenih konvencija STAR TREKa koje se ne mogu promeniti. Iako moram priznati da nisam gledao sve STAR TREK filmove, od ovih koje sam gledao najbolji mi je bio WRATH OF KHAN i to ja zaista bio dobar film. Što se mene tiče Abramsov TREK ga je po svemu prevazišao osim po jednoj stvari a to je negativac.

O negativcu ću prvo i govoriti. Nera igra Eric Bana. Kada se Bana prvi put probio na amričko tržište fascinantnom ulogom u filmu CHOPPER, Ebert je rekao da mu proriče sjajnu karijeru i da ćemo ga uskoro verovatno viti kao negativca u Bondu. Međutim, Bana je imao sjajniju karijeru od ove, i odmah je postao leading man i pozitivac, čak i u filmu TROY gde je igrao antagonistu. Potom su usledili HULK i MUNICH. Ovo je prvi film u kome Bana igra holivudskog high concept negativca. Međutim, sam negativac u ovom filmu nije toliko zanimljiv i akcentovan kao što bi se očekivalo od kastovanja ovakve zvezde. Propsto je neverovatno da je Bana kastovan za ulogu ovog obima i reklo bi se da je Nero verovatno skraćen u montaži.

No, to ne umanjuje draž koju srpskom gledaocu nudi STAR TREK, film u kome je Rus najpametniji a šugavog negativca igra Hrvat.

Što se drugog high profile glumca u filmu tiče, barem u geek domenu, Simon Pegg je solidan ali ništa više od toga kao Scotty, i njegova uloga čak i nije previše prisutna u filmu, iako je vrlo značajna.

Međutim, ekipa broda Enterprise je sjajna. Zachary Quinto je savršen kao Spock a činjenica da sasvim ravnopravno sparinguje sa Leonard Nimoyem to u potpunosti potvrđuje. Abrams je napravio sjajnu hemiju među junacima u posadi broda i vidi se da se iz toga bez problema može izroditi nova franšiza. Svemu tome je svakako dobrineo Abramsov televizijski senzibilitet koji odgovara ovakvom konceptu sa dosta likova, često u vrlo statičnim situacijama (iako su Orci i Kurtzman zaista učinili sve da razbijaju inherentnu statičnost STAR TREKa), i stvaranju hemije među njima, kao i postavljanju relativno nepoznatih glumaca u ikonične karaktere. To su sve faktori koji nisu postojali u postavci MI3 i zato taj film nije bio dobar jer je bio potpuno suprotan, trebalo je da bude movie nošen zvezdom, a to Abrams tada nije umeo da ostvari.

Od samog početka, Abrams uvodi nove elemente u seriju. Scenografija njegovog broda je mnogo bolja od one koje znamo iz ranijih filmova i serija, zatim scene na Zemlji nose energiju koje pre liče na neki film iz produkcije Dona Simpsona i Jerry Bruckheimera nego na STAR TREK i jasno je da Abrams čini sve da STAR TREK prbliži oprobanim i energičnim movie frekvencijama. Scvena kada mali Kirk vozi vintage Ford Mustang i sluša Beastie Boyse je uvod koji pokazuje da će sve izaći na dobro.

Kao što je i očekivano naravno, obično su ti neki bočni elementi koji su uneti izvan STAR TREKa i najzanimljiviji, recimo sukob Kirka sa dva monstruma na jednoj zaleđenoj planeti (jedan od njih liči na umanjeno čudovište iz CLOVERFIELDa). Međutim, tih pobočnih elemenata je sasvim dovoljno da učine film zanimljivim i onima koji nisu TREK fanovi, a da su istovremeno odlično integrisani u film kao celinu.

Otud je i film na blagajnama pokazao ogroman crossover potencijal koji niko nije očekivao. Međutim, Abramsov STAR TREK zaista ima kapacitet da regrutuje nove fanove. Ako imamo u vidu da poslednje STAR TREK serije čak ni najzagriženiji nerdovi nisu gledali, onda je reč o obnovi celokupne franšize na svim nivoima.

Isto tako, dobro je što novi reboot nimalo nije pretenciozan. Cela stvar se odvija potpuno relaksirano, nema opterećujućih scena i poenti, sve je lagano i veselo, baš kako treba. Posle svih X-MENOova i DARK KNIGHTova, najzad opet imamo film koji tretira jednu pop mitologiju kao nešto što je pravljeno da se ljudi zabave a ne da se iscrpljuju ekranizovanjem naknadnih znanja.

Scenario je u tom duhu, ali istovremeno upeva i da održi tenziju na vrlo solidnom nivou, mumbo-jumbo koji objašnjava celu situaciju je vrlo efikasno plasiran i ne usporava radnju, i data mu je izvesna emotivna dimenzija, odnosno krajnje pitko je plasiran. U tom smislu od Orcija i Kurtzmana zaista ima šta da se nauči.

Konačno, pošto nisam TREK fan, za mene je film imao i jednu finu kemp dimenziju. Verujem da će ga Trekkies gledati sa jednom ozbiljnošću koja će im razarati um, dok su meni mnoge stvari bile vesele iz čistog kemp ključa. Neću da ih sada spojlujem, ali čini mi se da je i Abrams vrlo svestan da neke detalje namerno tretira kao finu kemp glazuru i da ništa tu nije slučajno.

STAR TREK je zaista moćno otvaranje ovogodišnje letnje sezone. Nadam se da će konkurencija dobro odgovoriti na podizanje letvice koje uradio Abrams.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment