Tuesday, May 26, 2009

BULLETPROOF

Reprizirao sam BULLETPROOF koji sam svojevremeno gledao na VHSu pod naslovom OTOPRAN NA METKE. Kao detetu ovaj film mi je bio osrednji, ali OK, i moram priznati da vreme prema njemu nije bilo blagonaklono.

Steve Carver je jedan od B/C reditelja koji je živopisan u SVETLU U TAMI, ali iz ove vizure zaista je vrlo diskutabilno da li je on zaslužio toliku pažnju. U masi najrazličitijih repertoarskih filmova koje je snimio, bilo je i onih pristojnih, u to nema sumnje, međutim, većina njegovih filmova su mahom žestoka hekačina bez izrazito interesantnih delova. Steve Carver nesumnjivo jeste reditelj čiji masivni opus zaslužuje poštovanje, ali nisam siguran da možemo govoriti o nekom autoru kad je o njemu reč.

BULLETPROOF je film koji spaja high concept Prljavog Harija i Ramba, imamo lik usamljenog policajca, ratnog veterana koga vlada angažuje da spase vojno osoblje oteto u Meksiku od strane bizarne latinoameričko-arapske koalicije, koju čine Kubanci, Nikaragvanci i Libijci, da bi im se na kraju priče pridružili i Sovjeti.

BULLETPROOF naravno, i to niko nije ni očekivao, ne dostiže Harija i Ramba. Međutim, izuzev u bizarnom detalju da Gary Busey sa izvesnom lakoćom krpi sakaćenje mecima i dosad je primio 39 zrna, teško da nude išta novo u tom domenu koji su mapirali ovi naslovi. Jedno od svojstava exploitationa je derivativnost, ali ono podrazumeva da se u rip-offu barem nešto doda, ili pak da se stvar unapredi, ili u krajnjoj liniji da sve bude potpuno isto ali da bude snimljeno u nekoj drugoj kinematografiji pa da iz toga crpi ekskluzivnost.

Nažalost, BULLETPROOF ne čini apsolutno ništa od toga u cilju kreiranja bilo čega iole distinktivnog, i ostaje kao oskudna hendikepirana verzija B-akcionog filma koji očajnički pokušava da bude major film, ali nije sposban za to, a nema ni slobodu ni eksces B-filma.

Naslovi poput BULLETPROOFa ili EYE OF THE TIGER su upravo i sprečili Buseyev uspon u leading mana i akcionog heroja tako da je on u ovoj vrsti filma ostao samo kao sjajan villain (LETHAL WEAPON) ili kao sidekick (POINT BREAK). Ruku na srce, ostaje pitanje, ima li Gary Busey potencijala da bude leading man, odnosno da li je imao. Ja sam njegov fan pa bih rekao da jeste, ali ovi filmovi to ne potvrđuju i u njima čak ni personality actor kao što je Busey ne uspeva da nađe ni tu jednu notu na koju mora da igra.

Carverova režija u BULLETPROOFu je prilično slaba za standarde koji su tada postojali čak i u domenu B-filma. iako su iskusni ljudi poput Steve Carvera ili richarda sarafiana bili zaduženi za Buseyeve leading man pokušaje, u oba slučaja su obojica ipak bili ispod svog nivoa, tako da bi se moglo reći da Busey nije imao previše sreće sa njima.

Ipak, ideja filma u kome Busey igra akcionog heroja a Steve carver režira, ostahje privlačna na nivou artefakta. Ako se tome doda da Henry Silva po xyiti put igra generic villaina, i da se to što je generic villain pretvara u osnovnu draž, onda ipak ne mogu da kažem da BULLETPROOF nije na neki način drag film.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment