Monday, October 27, 2008

UNDISPUTED 2. LAST MAN STANDING

Reprizirao sam UNDISPUTED 2. LAST MAN STANDING Isaac Florentinea, courtesy of Ginger. Reč je o DTV sequelu koji je snimljen na osnovu jednog poluuspelog filma Waltera Hilla. Opskurnosti ovog naslova dodatno doprinosi to što je Hillov izvornik bio pokušaj da se u maniru ROCKYja i LONGEST YARDa tematizuje slučaj hapšenja Mike Tysona, dok je UNDISPUTED 2 tematizacija Tysonovog slučaja u maniru BLOOSPORTa. dakle, Hillov film je pokušavao da se osloni na Warner Bros melodramu iz tridesetih, a Isaac Florentine na izraelsko tumačenje exploitationa iz osamdesetih.

Glavni glumac je zamenjen u odnosu na prvi film. Tysonovu figuru je prvom igrao Ving Rhames, dok je u drugom igra Michael Jai White, glumac koji je uostalom igrao i samog Tysona u biopicu Ulija Edela. Ne znam da li sam ranije to već pominjao ali ja sam veliki fan Michael Jai Whita. Nažalost, on gotovo da nije dobio priliku da se dokaže kao punokrvna akciona zvezda. SPAWN jeste bio hit ali u njemu je White bio pod maskom. Potom, njegova uloga u KILL BILLu nije ušla u završen film, a to ga je takođe moglo reafirmisati. danas, White tavori između epizoda u A produkciji i DTV naslova.

Ako imamo u vidu da je Rhames svojevremeno trebalo da igra Sonny Listona, nesumnjivo je White bolji za Tysonovog lookalikea. isto tako, White ima neverovatne fizičke predispozicije i poznat je kao stručnjak za borilačke veštine tako da je izraelski specijalista za borilačke filmove Isaak Florentine imao sjajan potencijal u rukama.

I Florentine ga je iskoristio. Film je smešten u ruski zatvor gde korumpirana uprava, u dogovoru sa mafijom, organizujemborbe u mixed martial artsu. iako se White, u skladu sa duhom lika mahom drži boksa, vrlo kompetentno um ida šutne i da se po(h)rve.

nažalost, iako je Whiteov rival Scott Adkins takođe odlična faca i već sada je postao leading man u DTV akcijašima, očekivao sam da će se u ulozi ngativca Boyke pojaviti neko još monumentalniji i "sovjetskiji", kao što je to bio Šveđanin Dolph Lundgren u ROCKY IV. Scott Adkins je odlična faca ali nije dovoljan kontrast Whiteu.

Bugarski zatvor i krezavi statisti sasvim dobro dočaravaju imaginarni užas ruskih postkomunističkih kazamata a Florentine briljira u scenama borbe. Iako je nesumnjivo da ima wire fua u kickbox scenama, to ne smeta previše jer su sami White i Adkins dovoljno viscenarlni da stvari učine znojavim.

kao kompletan paket, naročito u segmentu tona, UNDISPUTD 2 nesumnjivo jeste DTV filmbez istinskog theatrical kapaciteta. Međutim, odlične tuče i besprizoran attitude ga čine legitimnim B-filmom pošto zaista jeste autentičan dodatak bioskopskom meniju i nudi niz stvari kojih odavno nema u bioskopima.

A o srpskom repu na soundtracku ovog fia možete čitati u novembarskom broju HUPERa.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment