Thursday, October 9, 2008

ASTROPIA

Verovatno najveća geek senzacija u proteklih par godina, kada je reč o filmovima koji portretišu same geekove je ASTROPIA Gunnara Gudmundssona. Na IMDB se Gunnar potpisuje kao Gunnar B. Gudmundsson. Međutim, verujem da nema baš toliko geekova koji bi se zbunili da nema tog srednjeg imena.

Reč je o islandskoj romantičnoj komediji o sponzoruši čiji dečko završava u zatvoru i ona sticajem okolnosti mora da traži posao i nalazi ga u prodavnici stripova, DVDova i RPGova. Da, ovo je film u čijih se prvih pola sata namecheckuju Mark Millar i Grant Morrison. Međutim, isto tako ovo je film o devojci koja sazreva tako što otkriva svet RPGa u kome pronalazi rešenja za svoje frustracije.

S jedne strane, ovo jeste onaj vid geek filma čiji se coolness crpi iz referenci. Međutim, isto tako same reference su doboko integrisane u radnju i u ovom filmu geekdom nudi konkretno rešenje za junakove probleme.

Kad je o samoj toplini i komediji reč, islanđani su po ko zna koji put pokazali da i pored toga što su ološ koji je priznao Kosmet i Crnu Goru, uopšte nisu tako stereotipno antipatični i hladni kao što bi se mogla imati predrasuda. Iako se slažem da komercijalni film iz manje poznatih kultura slabije komuniciraju sa publikom u drugim zemljama navilom na domicilne i holivudske hitove, ASTROPIA je vrlo komunikativan i jasan film koji dakle spaja internacionalnu pristupačnost sa rezultatom najgledanijeg islandskog filma u 2007. godini.

U tehničkom smislu, film je vrlo kompetentan, obiluje solidnim specijalnim efektima i ne zaostaje za tehničkim nivoom koji imaju američke komedije. Mislim da su stvari koje sam gore napisao, a imajući u vidu profil posetiolaca ovog topika, učinile da malo ko i čita ove rečenice i da ste svi otišli da tražite torent.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment