Sunday, September 29, 2024

SANJALICE

SANJALICE Vladimira Petrovića je old school dokumentarni film koji daje jednu merodavnu sliku, i veoma kompletan uvid u život i rad grupe Sanjalice, devojačkog rokenrol benda iz vremena "reproduktivnog" perioda naše popularne muzike.

Sanjalice se smatraju pionirskim bendom ne samo u jugoslovenskim okvirima već i šire. Istorija zaista poznaje ženske bendove tog vremena koji su uspevali da izdaju ploče, ali su one sa izdanjem već 1968. godine zbilja pionirski sastav čak i u odnosu na SAD i Veliku Britaniju.

E sad, naravno, tu je pitanje autorstva predmet za dalju diskusiju, premda ni veliki rok muzičari tog vremena, počev od Elvisa Presleya nisu izbegavali da urade obradu neke poznate pesme, naročito sa drugog podneblja.

U tom smislu, Sanjalice, objektivno jesu globalno relevantne pionerke devojačkog rokenrol udruživanja. Film to samo napominje en passant, i ne razrađuje tu temu dalje, pre svega ne u smislu pokušaja da se definiše okvir njihovog uspeha koji je bio znatan i po čemu se takođe razlikuju od savremenica čak i na najrazvijenijim scenama.

Zatim, uprkos tome što su uspele da naprave relevantnu karijeru u reproduktivnoj fazi, interesantno je da su sa 19 godina svoju karijeru svojom voljom završile što je par ekselans rokenrol gest. Shvatile su da je bolje sagoreti nego izbledeti i iz razgovora sa njima je vrlo zanimljivo kako su dosta zrelo u pionirskim danima rokenrola sagledavale pitanje imidža i karijere.

Njihove imitacije su se pojavile u SFRJ, pre svih zagrebačke Lutke, ali nisu bile ni blizu njihovog značaja.

Film je urađen u jednom konzervativnom maniru. Dakle, razgovor s protagonistkinjama, solidna arhiva, sve je to na mestu. Možda je deo o pripremi benda za karijeru malo predug i tu se stvar malo vrti u krug, ali sve ostalo je sasvim kako treba. Sanjalice se danas u svojim izjavama ponašaju decentno. Nema gotovo nimalo "prljavih" rokenrol detalja, nema seksa, nema droge. Čini se da bi tako nešto moglo malo da začini film barem da se otvori kao tema iako na kraju toga nije bilo.

U svakom slučaju, SANJALICE su bitan doprinos istoriografiji našeg rokenrola.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment