Friday, September 27, 2024

KILLER HEAT

KILLER HEAT snimljen je po kratkoj priči Jo Nesboea i možemo reći da nastavlja niz slabih ekranizacija ovog pisca. Naravno, Nesboe je veoma popularan pa samim tim i često ekranizovan pisac, i ima jako uspelih dela poput Tyldumovog HODEJEGERNE ili serije OKKUPERT, međutim, ozbiljna holivudska adaptacija mu nekako izmiče.

Dok je SNOWMAN Tomasa Alfredsona još i zbog veličine produkcije morao biti prikazan svetu, a umesto da pokrene franšizu samo je okončao A-karijeru svog reditelja, KILLER HEAT je podvaljen na striming, sudeći po obradi zvuka odavno pušten niz vodu, ubrzo posle snimanja.

Philippe Lacote je reditelj koji je delovao zrelo za holivudski debi posle svojih ranih filmova koji su pre svega bili poznati po neobičnim ambijentima i miljeima dešavanja, pre svih LA NUIT DE ROIS. U KILLER HEAT on snima nekakav sunshine noir koji ne izgleda bitno bolje od serije TROPICAL HEAT, dodatno opterećen činjenicom da je sniman u Grčkoj, zemlji koja generalno ima loš mojo kao lokacija.

U Grčkoj su čak i John David Washington i Alicia Vikander uspeli da izgledaju kao junaci filma Dragana Kresoje kada su snimali sa onim Viscontijevim potomkom, pa to zatim nije teško palo ni Joseph Gordon-Levittu i Shailene Woodley koji su odavno na klimavim nogama u pogledu bioskopske karijere.

KILLER HEAT je zaista jako srborazredno izveden. Inscenacija je naivna, neinspirisana, film deluje da je snimljen na brzinu, sa dve zvezde i ostatkom ekipe koji deluje kao da je skupljen s koca i konopca, iako nije. Matt Charman je poznat scenarista. Možda nikada nije dosegao BRIDGE OF SPIES, ali činjenica da je potpisan na ovako naivno složenom tekstu (sa još jednim kolegom Robertom Bentivegnom koji ima Ridleya Scotta u svom CVu) zaista zbunjuje.

KILLER HEAT ne traje dugo ali i takav ne uspeva da drži pažnju. Veoma je tužno videti glumca kakav je Joseph Gordon-Levitt koji je ne samo zanimljiva pojava nego pre svega uzbudljiv autor, kako jedini pokazuje trunku entuzijazma u nečemu čemu nema spasa.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment