Monday, September 23, 2024

LONG GONE HEROES

John Swab je poslednjih godina uspeo da se nametne kao neumoran reditelj, sa imidžom ex-džankija koji malo kanališe svoja ranija iskustva malo radi neki tipičan žanr. Jedan od najčešćih saradnika mu je Frank Grillo, kako čujem prevashodno okrenut pravljenju para i otud sklon hiperprodukciji. Međutim, ni Swab se ne stidi da ide iz projekta u projekat. Videćemo da li će se nešto promeniti posle njegovog najnovijeg filma koji je prikazan u Veneciji gde Swab očigledno zauzima prostor koji su ranije držali Cinestate i autori poput Zahlera.

LONG GONE HEROES je Swabov film koji bi se - da bismo bili potpuno precizni - morao odmah i nedvosmisleno definisati kao rip-off serije ECHO 3. Sad, da li je rip-off izraelskog izvornika ili američkog rimejka nije toliko bitno. Jedina razlika je u tome što ako je rip-off Izraelaca onda je to eto ispratilo istu ideju adaptacije koju je imao Appleov rimejk.

ECHO 3 kao serija je superiorna, prefinjena verzija ovoga, i to odmah da raščistimo.

Sa trajanjem od skoro dva sata, bez špice, LONG GONE HEROES vapi za nekim redukcijama u montaži. Ne znam zašto Swab i producenti nisu bili malo kritičniji prema pojedinim deonicama koje su se mogle reducirati ili čak sasvim izbaciti.

Film je dakle predug i samim tim odaje osećaj preglomaznosti ali ukupno uzev, reč je o mišićavom B-filmu u kom Swab uspeva da napravi jednu dosta solidnu, iako generic plaćeničku priču, da u Kolumbiji sa skromnim budžetom snimi pristojnu pucnjavu, da osveži film odličnim facama kao što je Beau Knapp, i da sve u svemu napravi jedan proizvod čiji je osnovni nedostatak što ne nudi ništa novo, što je rip-off nečeg superiornog i gledalac bi sve vreme da "promeni kanal" i gleda to bolje, i što je mogao biti ekonomičniji.

Međutim, Swabu se mora skinuti kapa za to da sve te klišee radi s punim ubeđenjem i da je ovo DTV koji je rađen u duhu "pravog filma". Ko voli da Grillo ponese ime Gunner kao Dolph u MAN OF WARu gde je igrao plaćenika, i ako želi da se izgasira za reprizu ECHO 3, eto idealnog predjela.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment