Wednesday, September 14, 2022

VENUS BEAUTE (INSTITUT)

Jacques Audiard je bio među dvoje saradnika na scenariju koji su pomogli Tonie Marshall u pisanju VENUS BEAUTE (INSTITUT).

Reč je o crnohumornoj melodrami o četredesetogodišnjoj ženi koja radi u salonu lepote gde je tokom radnog vremena ne samo kozmetičarka već i psiholog raznim ženama a popodne putem oglasa traži potencijalne partnere, i tim putem se upliće u jednu vezu za koju se ispostavlja da je nesvesni ljubavni trougao.

Nathalie Baye je izvanredna u glavnoj ulozi i sve izrečeno i neizrečeno o svom liku uspeva veoma efektno da iznese. Od glumaca koji će kasnije postati veoma poznati tu su Audrey Tautou i Samuel Le Bihan, a ekipa je kolektivno na vrlo visokom nivou.

Tonie Marshall uspeva da u kamernoj priči plasira jedan artikulisan i estetizovan vizuelni koncept.

Na nivou celine postoje deonice u kojima se možda traži bolji balans između tragičnog, serioznog i komičnog ali Tonie Marshall vodi taj balanserski aspekt ipak dosta solidno.

Ovo je prvi i za sada jedini scenario koji je Audiard pisao za nekog od drugog od trenutka kada je počeo sam da režira. Ponovo, nema tu nekih elemenata po kojima će pre a naročito kasnije biti prepoznatljiv. Štaviše, veoma je zanimljvo da Audiard koji se pre svega bavi muškarcima u raznim intenzivnim stanjima i situacijama bude deo ženskog autorskog nukleusa na jednom ovako "ženskom" filmu.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment