Friday, September 16, 2022

THE DEVIL WEARS PRADA

Stari televizijski mačak David Frankel snimio je jedan od filmova koji su za svoju epohu definisali jednu profesiju i milje. Reč je o ekranizaciji romana THE DEVIL WEARS PRADA Lauren Weisberger koji je osnažio star wattage Anne Hathaway ali i mesto Alison Brosh McKenne kao scenaristkinje u žanru dramedije.

Ni Frankel ni McKenna u svom kasnijem bioskopskom radu nisu uspeli da dosegnu ovaj nivo, iako nisu snimali koješta. U suštini, tajna uspeha ovog filma krije se u veštom žanrovskom spoju gde se jedna chick lit bajka realizuje po mustri crnohumornog košmara o šefu iz pakla, a dve glavne junakinje siroticu koja je u stvari princeza i zlu vešticu igraju Anne Hathaway i Meryl Streep.

Sam milje modnog časopisa i modne industrije odnosno njujorškog mondenskog miljea koji se širi i izvan osnovnog fashion segmenta u širi fashionista okvir gde se nalaze i medijske ličnosti, ugledni pisci i ostali koji tu parazitiraju prikazan je ironično ali sa dozom fascinacije i dubokog divljenja oličenog kroz poznavanje materije. Uostalom, sam svet mode ima dozu autoironije, tako da ironija s kojom autori prilaze nije ništa ubojitije od one koju sami protagonisti te scene gaje prema sebi.

Odluka glavne junakinje da izabere ljubav i izađe iz tog raskršća biznisa, umetnosti, kulture u širem smislu i borbe za moć u raznim sferama, više pripada bajkama nego realističkom ishodu, i junakinja ovog filma gledaocima ovog filma koje opija taj milje neće sigurno zbog toga biti punktum ove priče.

U tom smislu, nema nikakve dileme da ova priča o junakinji koju je zaveo svet mode i modnog novinarstva ali je onda ona sthvatila prave vrednosti, ostaje moćno regrutno oruđe upravo za ulazak u svet mode i modnog novinarstva, kao što policijski filmovi pa makar bili kao SERPICO i danas ponajviše služe za regrutovanje budućih policajaca.

THE DEVIL WEARS PRADA u tom pogledu jeste film koji je pored svog značaja na filmskoj sceni ostvario i nesporan uticaj na kulturu u širem smislu što se za malo koji naslov poslednjih godina može reći.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment