Monday, September 12, 2022

ASK THE DUST

ASK THE DUST čuvenog scenariste je ekranizacija čuvenog romana Johna Fantea. Zahvalan za saradnju kad je "grmilo", recimo na DANIMA GRMLJAVINE, Tom Cruise je postao mecena Towneove pozne rediteljske faze i producirao mu je nekoliko rediteljskih filmova.

ASK THE DUST je starinska melodrama koja nije uspela da se nametne kao prestige picture i samim tim nije našla svoje mesto među važnim naslovima. Međutim, uprkos razlici od deset godina, Colin Farrell i Salma Hayek su izuzetno ubedljivo odigrali par ukletih ljubavnika u Los Anđelesu tridesetih u kom vladaju segregacija na raznim nivoima, zemljotresi, tuberkuloza, traume Velikog rata i želja za uspehom.

Lokacije su ubedljive, fotografija Caleba Deschanela je jednostavna ali estetizovana, a Towne uspeva da obuhvati roman u filmsku celinu prihvatljivog obima. Svakako će biti ljubitelja romana kojima nešto ovde fali iz izvornog rukopisa, ali moj utisak je da Towne pre svega zaslužuje pohvale što uprkos svim vrlinama i manama, njegov film ne izgleda kao adaptacija nego kao originalni scenario. Dakle, ASK THE DUST ima svoj integritet a poređenja se ionako ne mogu izbeći.

Film je međutim ipak u osnovi jedna vanvremenska ljubavna priča, i u njemu osim jednog melodramskog ekscesa, ne postoji maltene ništa što se u nekoj formi može dešavati i danas. Otud, Towne nema neko suštinsko opravdanje za smeštanje ovog filma u epohu. Rekonstrukcija epohe vrca o obeležja svog vremena ali se ona vrlo malo reflektuju na priču.

Otud, možda je epoha na neki način lažni trag koji je omeo recepciju filma jer su svi ovde tražili nešto više od jedne klasicističke melodrame, što nije malo i nije lako napraviti, ali hardver filma kao da je sugerisao više.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment