Monday, September 12, 2022

AUSTRALIA

Jacques Audiard je jedan od trojice scenarista filma belgijskog reditelja Jean-Jacques Andriena AUSTRALIA, koji je u glavnoj ulozi imao Jeremy Ironsa, a za kamerom Girogiosa Arvanitisa, jednog od tada najprestižnijih euro-DPjeva.

Ova veoma ozbiljna, dobro inscenirana i slikana produkcija je priča o belgijskom vunarskom magnatu koji odlazi u Australiju, ratuje kao pilot i dobija vanbračno dete a onda se bez njega vraća u Belgiju da sa bratom nastavi posao gde upoznaje drugu ženu, raspuštenicu koju igra Fanny Ardant. Ipak, vremenom ovaj aranžman postaje neizdrživ ali melodrama nikada ne uspeva toliko da se užari koliko premisa obećava.

Na kraju ono što nam ostaje jeste film smešten u epohu koji lepo izgleda sa poznatim i dobrim glumcima u kom nažalost nema neke dinamike i energije. Ipak, ekipa okupljena na snimanju dovoljno je jaka da izgura ovu stvar do jednog nivoa gde ovog filma ne treba niko da se stidi.

Iako nema baš ni čime da se ponosi.

Ni ovaj film nije u ozbiljnijoj relaciji sa Audiardovim kanonskim izrazom i opusom, iako je izašao nekih pret-šest godina pred njegov početak.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment