Wednesday, September 7, 2022

TIGERLAND

Reprizirao sam TIGERLAND Joela Schumachera koji je u vreme izlaska 2000. godine zaista delovao kao osveženje, sirov film o obuci vojnika za Vijetnamski i rat i laganom sukobu, i malom ratu, mikro eskalaciji koja izbija između njih.

Colin Farrell igra Bozza, figuru koja kao da je krojena po R.P. McMurphyju iz ONE FLEW... dakle svojeglavog pravednika koji je mobilisan ali ni u vojnoj obuci profilisanoj da regrutu slomije volju ne gubi spremnost da pravi nevolje i remeti ustaljeni red. Prenosi deo svoje energije i na druge regrute ali među onim koji su konzervativniji stvara nemir.

Schumacherov rediteljski postupak pokušava da evocira sedamdesete ali kroz savremenu tehniku, dakle dosta pokreta kamere, agresivna montaža, sirova fotografija bez mnogo estetizacije, atmosfera delom podseća na SOUTHERN COMFORT, svakako više nego na FULL METAL JACKET.

Ovaj film svakako nikada neće ući u neki izbor najboljih filmova o Vijetnamskom ratu, to je uostalom specifična niša koja je definisala estetiku ratnog filma koji osuđuje rat čak i kad se bavi bitkama. Neće se naći ni u izboru najboljih filmova o vojnoj obuci.

Ali, i kao jedno i drugo, i kao studija karaktera, ovo je uspešno ostvarenje koje je veoma dobro ostarilo.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment