Saturday, August 13, 2022

DAY SHIFT

DAY SHIFT J.J. Perryja je novi akcioni derivat koji Jamie Foxx radi za Netflix. Izašao je istog dana kada i SECRET HEADQUARTERS na Paramount + u kom su Schulman i Joost posle izrade njegovog prvog takvog filma PROJECT POWER krenuli put bioskopa ali skončali na streamingu. PROJECT POWER je preteča DAY SHIFTa i to je high concept rad - superherojski film koji (barem nominalno) nije baziran na stripu, dočim je ovo akciona komedija u kojoj se prikazuje naš svet sa tim twistom da u njemu postoje vampiri i lovci na vampire.

DAY SHIFT nije BLADE ni u jednom pogledu ali je slično PROJECT POWERu, jedna street level varijacija na to. Jamie Foxx je simpatični blue collar lovac na vampire koji njihove očnjake prodaje u zalagaonicama, na crnoj berzi. Dave Franco igra white collar sindikalistu iz udruženja lovaca na vampire. Snoop je južnjak lovac na vampire i Foxxov prijatelj a Steve Howes iz SHAMELESSa i Scott Adkins par jermenske braće na istom zadatku. I to je sve jedan onako dinamičan romp, sa manje akcije nego što bi se očekivalo od režije od J.J. Perryja ali i sa tim da kada se desi takva scena onda haos ne prestaje, i koristi se bukvalno sve, od borilačkih veština do vatrenog oružja, a tela vampira su free for all jer su monstrumi, dakle ima raznih vidova intervencija na njima.

Snyderov skriptaš Shay Hatten je među dva potpisnika ovog scenarija i oseća se ta lakoća izlaganja jednog u suštini B-narativa, a Perry ga i radi kao B-film i zaista je ovo nešto jednostavno, nepretenciozno i dinamično. U tom smislu, DAY SHIFT bi mogao postati zdrava franšiza za Netflix, ako odluče da ga u tom smislu razvijaju, ali i ne mora.

DAY SHIFT je možda prelagan zadatak za oskarovca što Foxx ipak jeste no on se i jeste opredelio za tu neku ničiju zemlju između alfa i beta leada u akcijašima, i ovde radi odličan posao kao glavni lik.

DAY SHIFT prosto nije toliko ambiciozan kao PROJECT POWER i jeste me na dosta mesta potakao da ga pogledam opet, ali je sasvim dobar film i po sebi. I ko se pravilno postavi prema njemu, uživaće.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment