Wednesday, August 17, 2022

CODIGO EMPERADOR

Jorge Coira je montažer Dani de la Torrea, dakle dolazi iz miljea u kome se zna šta je žanr i suspense. I ovde dobija priliku da režira Luisa Tosara, svakako osnovnog glumca za tu vrstu španskog filma u jednom špijuncu po scenariju prezaposlenog Jorge Guerricaechevarriae.

Guerricaechevarria se malo ofucao u poslednje vreme. Radi i na filmu i na televiziji i njegov potpis ne znači onoliko kao pre a CODIGO EMPERADOR je u polazu zanimljiv a na kraju rutinski film. U njemu misteriozni agent tajne službe radi usput i poslove u kojima rešava privatne probleme za svog šefa, nikada ne doznajemo da li su to "usluge" koje služba čini svojim političkim pokroviteljima/ saradnicima ili šta, a usput se bavi i nekim mejnstrim radom u borbi protiv terorizma.

U tom kolopletu pokazuje slabost, zaljubljuje se u mladu filipinsku služavku poznatog trgovca oružjem - kog ganja po antiterorističkoj liniji - i to mu otežava da bude beskrupulozan kada radi klasične nameštaljke i iznude, uremljenja ljudi za ceo život i sl.

Guerricaechavarria misli da piše svoj CONVERSATION, ali ovo je ipak mnogo pitomiji filim i uprkos tome što Jorge Coira hardverski sve ume da napravi, i sve ovo je dinamično i korektno izvedeno, sa ponekom jako dobrom scenom, stvari ostaju previše kriptične u nekim elementima a kraj ostaje previše melodramatično naivan.

Posle ANTIDISTURBIOSa, španska produkcija nema prava na ovakve gafove. Mimo toga, film je tu i tamo interesantan, Tosara je uvek prijatno videti kad se odvija neki badassery. Sve je to skoro pa kako treba, samo što nije.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment